-
Tehdit Davası
Merhabalar
2010 yılında kardeşlerimle beraber babamızla konuşmaya gittik. Evin önünde karşılaştık kendisiyle. Yanında yeni karısı da vardı. Babam bizi kaale almayıp arabasına binip gitmek istedi ve kardeşime tokat attı. Bunun üzerine kardeşim sinirlenip babamın arabasına zarar verdi. Polis geldi ve karakola gittik. Karakolda babam bizden şikayetçi olmuş. Karısı da benim onu ölümle tehdit ettiğimi ve darp ettiğimi iddia etmiş benden şikayetçi olmuş.
Davamız sona erdi. Tehdit ve darp ettiğime dair herhangi bir delil yok. Şahit getireceklerini söyleyip davayı uzattılar ve ikinci duruşmaya da şahit getiremediler. Ben de bu suçlamaları kabul etmedim. Buna rağmen hakim 5 ay hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Sorum şu ki, hakim sadece müşteki iddiasına bakarak şahsi kanatiyle böyle bir karar verebilir mi ve İtiraz etsem farklı bir sonuç çıkar mı acaba?
Bir de hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda sabıka kaydı ve gbt temiz çıkar mı? Bu soru daha önce sorulmuş forumda fakat çok farklı cevaplar verilmiş, yardımcı olursanız sevinirim.
-
Cevap: Tehdit Davası
Öncelikle belirtmeliyimki,ceza yargılaması sırasında salt müşteki iddiaları hakimin vereceği hükümde asli rol teşkil etmez.Müşteki veya müdafi ceza yargılamasına konu teşkil eden hususta suçun işlendiğini ileri sürecekler ve yargılamas sırasında hukuka uygun delillerle sizin suçu işlediğiniz tereddüte mahal vermeyecek derecede ispatlanmış olmak zorundadır.Aksi takdirde alyhinizde ileri sürülen olguların gerçekleştiğine dair hukuka uygun deliller tatmin edici değilse veya yoksa,evrensel bir hukuk ilkesi olan şüphe sanığın lehine yarar ilkesi gereğince beraatinize karar verilir.Özetle,müşteki ve müdafinin salt bir suçun vuku bulduğuna ve mağdur olduklarına dair beyanları ve iddiaları mahkumiyet hükmü için yeterli değildir,bu açıdan korkmanıza gerek yok...Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kaydı münhasıran kendine özgü bir kayıt sisteminde tutulmaktadır.