Hazırlık + Üniversite ve 29 yaş sınırı
Merhaba,
Ben 1986 Mart doğumlu bir gencim, yaşım 25. İki yıllık yüksekokul mezunuyum. Bu sene YGS'ye girdim ve LYS-5'e de girerek İngilizce Öğretmenliği tercih etmek istiyorum. Bunun için hazırlandım ve kazanacağım büyük bir ihtimalle de... Normalde 2 yıllık bir okulun üzerine 4 yıllık okuduğumuzda erteleme hakkına sahipmişiz. Fakat İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, kısaca bütün yabancı dil bölümleri hazırlık artı 4 yıl olmaktadır. Durum buyken 29 yaş sınırı denen konu benim kafamı karıştırıyor. Tecilim Aralık 2011'de bitiyor. Kazandığımda okul benden Askerlik Durum Belgesi isteyecek kayıt için. Çünkü herhangi bir devlet üniversitesine kayıt için bu belge isteniyor. Bu belgeyi almakta sorun yaşar mıyım? Bir sene boyunca verdiğim emek boşa gider mi? Kazandığım halde bu belgeyi alamadığım için kaydolamazsam herhangi bir hukuki hakkım var mıdır?
Not: Askerlikten kaçmak gibi bir isteğim yok fakat ben sadece emek verdiğim bir şey için uğraşıyorum. Gerçekten askerden kaçmak istesem ya da erteletme amacında olsam herhangi bir LYS sınavına girip yerleşebilirim ve 4 sene olduğundan erteletmede sorun yaşamam tahminimce. Ama ben bir dil öğretmenliği için uğraş veriyorum.
Vereceğiniz bilgiler, fikirler ve hukuki olarak haklarım için sizlere teşekkür ederim.
Cevap: Hazırlık + Üniversite ve 29 yaş sınırı
Merhaba, askerliğini lisans öğrenciliği gerekçesiyle 31 ekim 2015 tarihine kadar erteletme hakkın var, dolayısıyla zihnini askerlikle bir an bile meşgul etmeden sınava hazırlanmanı öneririm. Dikkat etmen gereken tek şey sınıfta kalıp bu süreyi uzatmamak, umarım bu senin için bi stres kaynağından çok kamçılayıcı bir güç olur ve hedeflediğin yeri kazanıp mezun olursun