Satın Alınan Evde Oturan Kiracının Aidat Borcu Hakkında
27 Mart 2011 de satın aldığım konutta eski ev sahibi zamanından kalma kiracı bulunmaktadır.Kiracı ile kontratı yenilemiş bulunmaktayım.Kontrat başlangıç tarihi 01.04.2011. Eski ev sahibinin şubat ve mart aylarına ait ev sahibi aidatı bulunmaktaymış, ayrıca oturan kiracının kendine ait gecikme faizi dahil 660 TL aidat borcu bulunmaktaymış. Bu borçlara bulunmaktaymış diyorum çünkü site yöneticisi ile evi satın almadan önceki konuşmamda direk aidat borçlarını sormadığım için bu borçları bana söylememiş.
Bu durumda yeni malik olarak benim söz konusu borçlardan nekadarından hangi hukuki dayanağa istinaden sorumlu olduğumu öğrenmek istiyorum.
İlgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Satın Alınan Evde Oturan Kiracının Aidat Borcu Hk.
Yeni kat malikinin borç sorumluluğu, gayrimenkulü satın aldığı tarihten başlar. Dolayısıyla, bu tarihten önceki tüm borçlar eski malike aittir. Düzenlediğiniz kira sözleşmesinde, aidat ödeme yükümlülüğünün kiracıya ait olduğunu belirttiyseniz bu borçları rücu etmiş olursunuz. Aksi taktirde kiracının sorumluluğu size ödeyeceği kira ile sınırlı kalır.
Cevap: Satın Alınan Evde Oturan Kiracının Aidat Borcu Hakkında
Cevabınız için teşekkür ederim.
Kira kontratına herhangi bir şerh düşülmemiş ise aidatın kime ait olacağı konusunda bir karine var mıdır?
Birde yeni bir kanundan bahsediyor site yöneticisi, ödenmeyen aidat borçları için direk eve ipotek konulabileceğini söylüyor, bu durum borçların kişiselliğine aykırı olmaz mı?
Son olarak site yönetiminin icra takibi yapması durumunda yeni malik olarak benden avukat ücreti isteyebilirler mi? şuan memurum, direk haczi yeni malik olarak ben ve kiracı hakkında mı başlatırlar?
Cevap: Satın Alınan Evde Oturan Kiracının Aidat Borcu Hakkında
Durumu şöyle düşünün. Dairenizde kiracı olmasaydı aidatı kim ödeyecekti? Tabii ki siz, yani kat maliki. Kiracı oturduğunda, bu yükümlülüğünüzü kontrata ekleyeceğiniz maddeyle kiracıya aktarmış olursunuz. Sizin satın aldığınız tarihten önceki borçların tahsili eski kat malikinden yapılır. Yönetici eski maliki bulmak ve uğraşmak yerine sizden tahsili yoluna gidiyor, icra veya ipotek ile korkutuyor. Eski borçlar yönünden kaygınız olmasın, sizden herhangi bir para almaları söz konusu olamaz. Ancak yeni borçlardan siz sorumlusnuz.