AVM Kiracılarının elektiğini kesmek
Merhaba
Alışveriş Merkezinde bazı kiracılarımız Kira Faturalarını ödemiyorlar,
Kira Faturaları ; Kira bedeli, Elektrik bedeli, su bedelinden oluşmaktadır.
Kira sözleşmesinde şöyle bir madde var ;
Kiracı tarafından Elektrik Gideri Kiralayan’a zamanında ödenmediği takdirde, Kiralayan TEDAŞ veya diğer herhangi bir elektrik dağıtım şirketine karşı sorumlu olmamak maksadıyla Kiracı’ya elektrik sağlamayı askıya alabilir veya tamamen durdurabilir
bu madeye dayanarak Kira Faturasını ödemeyen,elektirik aboneliği olmayıp sadece Kiralayanın Elektrik panosundan faydalanan bu kiracılarınelektrikleri gecici olarak kesilebilirmi,
bir kaç kiracı bazı yerlerde savcılığa şikayet etmiş ama sonra şikayetlerini geri almışlar.
Yöneticilerimiz borcu olan kiracının elektriğini kesmemizi istiyor,
kanunen buna hakkımız varmıdır ?
Cevap: AVM Kiracılarının elektiğini kesmek
Önceden bir ihtarname çekilmesi daha uygun olmaz mı?
Yani şu sebepten dolayı elektriğinizi keseceğiz diye.
Genelde mail veya tebliğ ile uyarıyoruz.
Yönetim ise ödeme için ihtarname çektirdiğinde ise; kiracının bakiyesi şüpheli alacağa düşüyor (bütçede) buda bütçede kira gelirinin gider karşılığı ayrılması anlamına geliyor, karlılığı aşağı çektiği için yönetim ihtarnamelere çok zorda kalmadıkça başvurmuyor. teminat mektubu var ise nakte çeviriyor veya direk elektriğini kesme talimatı veriyor. sıkıntı burada evet sözleşmede yazıyor ama bir kiracının elektriğini kesmek hukuken benim açımdan sakıncası olabili mi ?
anladığım kadarıyla elektrik aboneliği ortagerilim abonelik (C1 abonelik), ve kiracılara elektrik dağıtımını siz yapıyorsunuz. elektrik satımını sadece tedaş veya uedaş, ayedaş, bedaş gibi firmalar veya enerji bakanlığından ruhsat almış firmalar yapabilir. satma ruhsatı alamayanlar elektrik satamazlar. evet sizin elinizde sözleşme sayesinde bir dayanğınız var ama kiracının da var. şöyle ki; onlar da sizi kendilerine elektrik sattığınızı bildirebilir. ilk yapmanız gereken elektriği kesmeden önce elektriği kiracılara kærsız bir şekilde sattığınızı belgelemektir. bunu yapmadan elektriği kesmeyin.