Dernekte olağan üstü kongre kararı alabilmek için üyeler ne yapabilir
cahilliğime verin konuyu tam olarak nereye açacağımı bilemediğimden kirlilik olmasın diye admine yazdım... ama sistem 29 ileti yazmdan mesaj atamayacağımı deyince buraya açtım konuyu..... bi derneğin olağan üstü kongre yapması için üyeler ne yapabilirler.. 1/5 üye imzası ile toplanan genel kurulda kongre kararı alınabilir mi... olay aslında şöyle.. bizim köy derneğimizn başkanları 15 gün önce bi gazeteye ilan veriyorlar. ve kimsenin haberi olmuyor. kongreye iki gün kala da rakip çıkmasın diye toplu mesaj ile kongre bildiriliyor. mesajı önce değilde son iki gün kala atmalrının sebebi de rakip çıkmadan işi halletmek istemeleri.. bu duruma sinirlernen üyeler kongre iptal olsun diye kongreye gitmiyor. kongre yoklama yapılmadan ya da yapılsa da salt çoğunluk olmadan yapılıyor ve seçim kabul ediliyor. bu durama karşılık yeni kongre olsun istiyoruz sizce yapabileceğimiz birşey var mı. 1/5 üye imzası ile genel kurula gidip oradan seçim kararı çıkartabilir miyiz ya da direk seçim kararı çıkartmak için başka bir yol var mıdır. 1/5 üye imzası ile direk kongre isteğinde bulunulabilir mi... yardımcı olursanız seviniriz.. dernekler masasına mail attım cevap veren yok...
Cevap: Dernekte olağan üstü kongre kararı alabilmek için üyeler ne yapabilir
***Bir dernek olağanüstü nasıl toplanır?
1) Bir derneğin olağanüstü genel kurulu toplayabilmesi için, denetim kurulunun yönetim kuruluna başvurması ve yönetim kurulunun üyelere bildirimle çağırması
2) 1/5 üye sayısının derneği genel kurula çağırması
3) Bu da olmuyorsa Sulh Mahkemesine başvuru. Bu başvuru Sonucu Sulh hakimi üç üyeyi derneği toplamak için görevlendirecektir.
1/5 üye sayısıyla toplanan dernekler tabii ki kongre kararı alabilir. 1/5 Üye sayısının genel kurulu toplamasıyla da seçim kararı alabilirsiniz, sakınca yok bildiğim kadarıyla. Olayınızı tam çözümleyemedim. Diyorsunuz ki hem üyeler kızgın genel kurulu toplamak istemiyorlar hem de seçim kararı istiyorlar.
Sonuç olarak 1/5 üye sayısıyla genel kurulu toplayıp seçim kararı alabilirsiniz salt çoğunlukla. Bu üye sayısıyla genel kurulu toplayamazsanız Sulh Mahkemesine başvuru sonucu 3 üye görevlendirilecektir.