Zaman aşımı ile hak yitimi
2003 yılında trafik kazası geçirdim ve kamu davası açılarak mağdur sıfatıyla yargı başladı 2006 yılında davayı kazandım
sanık 7500 tl para cezası ve 3 ay hapis cezası aldı ama karara itiraz etti.2011 yılının şubat ayında tekrar duruşmaya
çıktık davanın zaman aşımı dolayısıyle düştüğü kararına varıldı.
olayda sol gözüm %95 oranında görme yetisini kaybetti ve %17 iş görmezlik raporu aldım...
sanığın trafik kazası yaptığı aracın eksik donanımlı-plakasız ve sigortasız-ehliyetsiz-ışıklarının yanmadığı(olay gece oldu)bilirkişi ve şahitler huzurunda tespit edildi...
size sorum
1-olayı insan hakları mahkemesine götürebilirmiyim...
2-eksik donanımlı ve ruhsatsız araç kullandırıldığı için devlette dava açabilirmiyim
3-olaydan sonra bütün hayatım alt üst oldu manevi tazminat alabilirmiyim alabilirsem kime dava açacağım
Cevap: Zaman aşımı ile hak yitimi
Dava zamanaşımına uğrayan davadan dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava açılabileceği düşüncesindeyim. Ancak, dava açılmadan önce ülkenin yargı yollarının tüketilmesi gerekir. Kazaya karışan aracın eksik donanımı sebebiyle devletin sorumluluğundan bahsedilemez. Devletin, plakası olmayan, teknik eksiklikler ve hatalarla tehlike arzedecek araçların kontrolü ve gerekli yaptırımların uygulanması için mevzuatı vardır. Devlet, kurduğu kurum ve müesseselerle kanun ve yönetmeliklerini uygular. Kaza sonrasında eksiklikleri tespit edilen araçla ilgili kanunda öngörülen idari veya yargı işlemini gerektirir muameleler yapılır. Ancak, kazadan önce tespit edilmediğinden dolayı devletin mes'uliyetinden söz edilemez. Kaza sebebiyle sanığa karşı Borçlar Kanunu'nun 47. maddesi gereğince Hukuk Mahkemesinde manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bu dava, zararı ve faili öğrenmenizden itibaren 1 yıl içinde ve her halukârda kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.