Ceza aldıgım dava temyizden lehime dönerse ifademin düzeltilmesi mümkünmü?
Boşanma sırasında 2008 de savcılık tarafından TCK 125 ve 53 ten hakkımda kamu davası açılmıştı. Ben sadece celselerden birine katıldım. Burada ki ifadem “evet karşı tarafa hakaret ettim ama bu karşılıklı olmuştu..ve aylık gelirim sorulduğunda söylediğim rakam 10 ile çarpılmış ve yazılmış. Mahkemede önümde bilgisayar ekranı omadığı ve celse çıkışında ifade tutanakları bana verilmemişti.” Daha sonraki celselere katılmadım. 4 celse sonunda gerekçeli karar yazılmış ve 3 ay hapis cezası sabıkasız olmamdan dolayı 1.5 aya inmiş ve buda 11 TL para cezasına çevrilmiş. Kamu davası açılmasını sağlayan şahıs buradan yeni bir tazminat davası açarak 100.000 TL talep ediyor.
Sulh cezada yazılan gerekçeli kararı yazan bayan hakim (sanırım başka bir uzmanlık mahkemesinden geliyordu) burada bir takım hatalar yapmış. Ve bende bunu temyize taşıdım. Temyizden bozulma çıkarsa ben yukarıda yazmış olduğum ifadelerin mahkeme katibi tarafından doğru yazılmadığını beyan ederek ifademi düzeltebilirmiyim. Ayrıca aylık gelirimde 10 la çarpılarak yazıldığı için bu devam eden davalarda karşı taraf sürekli bunu kullanmaktadır. Cevaplarınız için şimdiden teşşekkürler.
Cevap: Ceza aldıgım dava temyizden lehime dönerse ifademin düzeltilmesi mümkünmü?
Duruşma tutanağı hakkında sahtelik iddianız varsa bunu ispat etmeniz gerekir. Duruşma tutanakları sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli resmi belgelerdendir. Önceki verilen ifadenin düzeltilmesi şeklinde bir usul yoktur. Önceki ifadeniz dosyada mevcudiyetini devam ettirir. Kararın bozulması halinde yeniden yapılan yargılamada savunmalarınızı yapabilirsiniz, duruşma tutanağına yanlış geçtiğini düşündüğünüz hususları da anlatabilirsiniz. Ayrıca, CMK.da davanın taraflarına duruşma sonunda duruşma zaptının verilmesi gerektiğine dair bir hüküm yoktur. Siz duruşma bittikten sonra eğer isterseniz bir dilekçe ile başvurup duruşma tutanaklarından örnek verilmesini talep edebilirsiniz. Sorgunuz yapıldıktan sonra mahkeme eğer sizin duruşmaya gelmenizi sonraki celselerde gerekli görmezse yokluğunuzda karar verebilir. Dolayısıyla yokluğunuzda karar verilmiş olması da bir eksiklik veya bir hata olarak değerlendirilemez.