Teminat senedini icraya verme
İş yaptırmış olduğum bir firmadan almış olduğum bir teminat senedini işleme koymak istiyorum senedin üzerinde teminat ahzolunmuştur yazmakta ayrıca sözleşmede de ekinde bu senedin verildiği belirtilmiş.
Senedi işleme koyma sebebim işi yapan firmanın kullanmış olduğu malzemeleri sözleşmede yazan ve açıkca belirttiğimiz şartlarda kullanmaması yani kısacası malzemeden çalmışlar senedi ne şekilde işleme koyabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Teminat senedini icraya verme
bu soruyu kimse yanıtlamamış. ancak aynı sorunu ben de yaşıyorum. soruyu soran kişi başka bir kaynaktan bilgi aldıysa paylaşabilir mi?
Bir avukattan hukuki destek almanız sizin için faydalı olacaktır. Zira icra hukuku teknik bir konudur. Hiçbir avukat (haklı olarak) size forumda yanlış/hatalı bilgi vererek sorumluluk altına girmek istemez.
sayın mislicihan bu konuyla ilgili çok fazla bilgi sıkıntısı yaşıyorum ve hala çözüm bulabilmiş değilim ondan fazla avukat ile görüştüm ancak yarısı icra işlemi yapılabilir yarısı yapılamaz diyor yapılabileceğini söyleyen avukatlarda herhangi bir sorumluluk almıyo yani olup olmayacağını bilmediğim bi işlem için bütün masrafları karşılamam gerekiyo ayrıca avukatlarda yeterli bilgi vermiyo eğer siz konu hakkında bilgi sahibi bir avukat bulursanız banada haber verirseniz sevinirim
Teminat senedi sözleşme ile verilmişse hangi durumlarda işleme konabileceğinin yazılı olması veya yazılı şartlardan anlaşılabilir olması gerekir. Teminat olarak verilen işin anlaşmaya uygun şekilde yapılmaması halinde teminat senedi işleme konulabilirse de yaşanacak itirazlara ve dava yollarına karşı önceden bir ihtarname yollayıp eksiklerin giderilmesi veya fazla alınan bedelin iadesi talep edilse ayrıca bilirkişi marifetince eksikliklerin tespitinin yaptırılması yararlı olur.
Engin bey bilgilendirme için teşekkür ederim. Teminat senedi sözleşme ile birlikte verilmiş sözleşmede ekinde verildiği belirtilmiş ve senet üzerinde "bedeli...teminat....olarak ahzolunmuştur" şeklinde yazılı, sözleşmede hangi durumlarda işleme konulacağına dair bir bilgi yazmıyor, ancak yazılı şartlardan anlaşılabilir tabiki, biz eksik imalatı iddia ediyoruz yani yazılı olan şekli ile yapılmadığı bu sebepten ötürü icra işlemine başlanıldı şeklinde, önceden bir ihtarname ile yapılan imalatların sözleşmeye aykırı olduğu belirtilmiş cevabında da karşı taraf bu konuya değinmemiştir. Ancak ihtarnamede teminat senedi ile işlem yapılacağı hususu dile getirilmedi diye hatırlıyorum, bundan emin değilim. Bilirkişi incelemesi ise bildiğiniz gibi türkiye şartlarında süreci aşırı uzatmakta hatta 6-7 aydan önce sonuçlanma ihtimali olmamakta bu durumda göz önünde bulundurulduğu takdirde karşı tarafın malları kaçırma ihtimali yükseliyor zaten firma sürekli aynı eksik sistemle piyasada ucuza çok iş aldığından dolayı hazırda ikinci bir firma kurup kaçışını hazırlamış gibi duruyor ayrıca iki firma arasında tam olarak da bağ kurulamamakda yeni firmanın ayrıca 2 ortağı daha var 4 ortak olarak kurulmuş bu arada senet üzerinde ki imzalar kaşe üzerine atılmış durumda yani tam bi karmaşa durumu söz konusu iş içinden çıkılamaz bi hal almış gibi duruyo ve malesef mevcut sistem gereği yapanın yanın kar kalıyor.