Ayıplı mal için bildirimde bulunulması sonucu servis gönderilmesi onarım hakkı mıdır?
Ayıplı mal için bildirimde bulunulması sonucu servis gönderilmesi onarım hakkı mıdır?
Merhaba,
Almış olduğum yataklı bazadan 3. günde ses gelmesi sonucu, malı aldığım bayiye durumu telefon ile bildirdim. Kendisiyle para iadesi, mal değişimi vs gibi bir konu konuşmadık. Bayi hemen servis yönlendireceklerini söyledi.
1- Malı aldıktan sonraki 30 günlük sürede, bayinin, "ayıp" şikayetim üzerine bana servis yönlendirilmesi, onarım hakkı tercih ettiğimi mi gösterir?
2- Peki, Aldığım bazadan ses gelmesi durumunun bir ayıp olduğunu kim tespit edecek? Yani bana göre rahatsız edici olan, gelen servise göre gayet normal. (bu arada servis gelirse gene onarım hakkı mı mı kullanmış oluyorum?) Ayıplı olduğunu kanıtlayamazsam 30 günlük süre içerisinde de mal değişimi, para iadesi gibi haklarımı da kullanamiyorum doğal olarak.
3- Şikayetim üzerine, 2 kere servis geldi evimize, yarın 3. kere gelecek ve bazayı alıp fabrikalarında teste tabi tutacaklarmış. 3 kere servis gelmesi aynı konu için,(ki 3. servisin sonucunun ne oldugunu bilemiyorum) bana değişim talebi hakkı verir mi?
tüketici kanunun anlaşılamayan bu kısımları hakkında aydınlatabilir misiniz?
saygılar
Cevap: Ayıplı mal için bildirimde bulunulması sonucu servis gönderilmesi onarım hakkı mıdır?
Servise yönlendirmek sureti ile değişim ve bedel iadesi hakkını ortadan kaldırmak pek yaygın.
Sonuçta siz malı servise vermediniz. Bir dilekçe yazın, dilekçede bedel iadesi istediğinizi belirtin. Bunu satıcıya söylediğinizi ama reddedildiğini yazın.
Ayıp olup olmadığını da bilirkişi tespit edecek.
Cevap: Ayıplı mal için bildirimde bulunulması sonucu servis gönderilmesi onarım hakkı mıdır?
Cevabınız için teşekkur ederim.
Net olmadığını düşündüğüm bir noktada biraz daha detaya ihtayacım var sanırım.
bir kaç yargıtay kararını inceledim. Özellikle otomobillerle ilgili olanlar çoktu. aracı aldıktan 3 gün sonra motor ışığının yanması, araç alan kişinin araçı geri vermesi için yeterli sebep anladığım. bu motor ışığı sebebiyle servise götürse, onarım hakkını kullanmış oluyor.
bunu genellersem, benim bazamda sorun hissettiğimde, bayiyi arayıp, "bu bazada sorun var, malı gelin geri alın" mı diyecektim. Bayinin "bir bakalım ürüne" demesi çokta abes değil. Ama kanunun bu servis hakkı kullanıldı sayması bir garip.
Peki ben bayiyi aramadan önce durum tespiti mi yaptırmalıydım? böyle yapılması gerekiyorsa, kime yada nereye başvuracaktım?
bu konular hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Bir kere satıcıya gitmeniz gerekiyor. Servise değil.
Satıcıdan bedel iadesi ya da yenisi ile değişim istiyorsunuz. Bunu kabul eden şimdiye kadar tek bir satıcı ile karşılaştım. Mal TV idi. Açtı, Satıcı çalışmadığını gördü ve bana kutusunda, yeni bir TV verdi. Bunun dışında 3 defa başıma geldi, birinin davası devam ediyor, diğer ikisinde tüketici hakem heyetine gittim, dilekçe yazdım.
Eğer arıza normal bir insanın, bir satıcının anlayamayacağı kadar kompleks ise ancak o zaman servise verilmesi gerekebilir Ama sizin malınız bir koltuk. Uzay mekiği değil :)
Tamir için koltuğu alıp teknik servise götürdüler mi? Size teknik servis formu v.s. verdiler / imzalattılar mı?
selamlar,
cabuk cevaplariniz için teşekkurler,
malı aldıktan sonra evime 2 kere aynı sorun için servis geldi, ikisinde servis raporu tutuldu, bana bir kopya verilmedi ama rapora "belirlenemeyen bir ses gelmektedir" diye yazıldı. dun bana bazayi fabrikaya goturup test edeceklerini soylediler. bugun aksam gelip bazayi alacaklar. onlardan servis raporlarının da bir kopyasını istedigimi soyledim, getireceklerini soylediler. bugun aksam fabrikaya bazam gittiginde 3. keredir aynı konu ile ilgili servis almis olacagim. 3 kere ayni urunun servis durumu ise yeni urun ile degisim hakki veriyor bana sanirim.
diger verdiginiz bilgileri de anladim, tesekkur ederim.
Merak ettigim bir husus daha var, baza ile birlikte satin alinan yatakta bir problem yok simdilik. Fakat, bazayi geri vermem, birlikte kullanilan yatagi da geri verebilme hakki verir mi bana?
Alıntı:
fbcamlica rumuzlu üyeden alıntı
ikisinde servis raporu tutuldu, bana bir kopya verilmedi ama rapora "belirlenemeyen bir ses gelmektedir" diye yazıldı.
Siz servis fişine imza attınız mı?
evet servis fişine imza attim.
son durum olarak, firma bazayı geri almayı kabul etti. fakat merak ettiğim, baza ile almış olduğum yatağıda geri verip veremeyecegim. bunu firma ile konuşmadım once sizden bilgi almak istedim.
şimdiden teşekkür ederim.
Bunlar birbirinden ayrı ürünler olduğundan zannetmiyorum. Ama siz bir şey bilmiyormuş, öyle olacağını zannediyormuş gibi yapıp baza ile birlikte yatağı da verin :)
Muhtemelen yeni baza alacaksınız. Eğer aynı dükkandan alacaksanız, sorun olacağını sanmam ama para iadesi alacaksanız muhtemelen satıcı yatağı almayı reddedecektir ve kanaatimce haklıdır :S
Merhaba,
İşbir firması bazayı geri almayı ve baza için ödediğim ücreti geri vermeyi kabul etti. Fakat dediğiniz gibi yatağı almadı. ayrı bir ürün olması sebebiyle, bende artık çok zorlamadım. Sorunum sürecince göstermiş olduğunuz ilgi, ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Sayenizde bir vatandaş daha tüketici hakları konusunda daha bilinçli hale geldi. Çok teşekkür ederim.