İşten ayrılma sonucunda çalışan sürenin ücret talebinin reddi
Forumdaki benzer başlıkları inceledim ancak durumum fazla karışık olduğu için yeni bir başlık açmak zorunda kaldım. İçinde bulunduğum durumu anlatmam gerekirse. 7 mart 2008 tarihinde işe başladım. Bir ay sonrasında 4 nisan 2008 de sigortam başladı. Özlük dosyamda bu tarihten itibaren dolduruldu. Belirsiz süreli iş sözlemesi ile iş verenle çalışmaya başladım.19 mart 2011 tarihinde de iş yerine istifa dilekçemi ileterek ayrıldım.Sözleşmemizde ki maddelerden bazılarını size aktarmak istiyorum.
1-deneme süresi yoktur. ( iş veren deneme süresi sonucunda sigortamı başlattı)
2-günlük 11 saati geçmeyen yılda 270 saate kadar fazla mesai yapılabilir. haftalık 45 saat üzeri çalışmalar fazla çalışma sayılır. ( 3 yıl boyunca her cumartesi çalışıldı ve her hafta 45 saatin üzerinde çalışma yapıldı.Resmi tatil günleri de bunlara dahildir. Ama hiçbir fazla mesai ücreti ödenmedi.)
3- iş kanununa göre işten ayrılması halinden yazılı olarak önceden bildirmelidir.
İş yerimden ayrılma talebimi 31 ocak 2011 tarihinde sözlü olarak bildirdim. İşveren ayrılmamı istemediği için bu konuyu aşabileceğimizi söyleyerek beklemeye aldı. Bu sırada kendisine taleplerim oldu ve bunlar kabul edildi ama gerçekleşmedi. Bu süreç içerisinde önüme taahhütname ve ibraneme başlıklı işyerinden herhangi bir maddi manevi sosyal alacağım olmadığına dair bir kağıt imzalamam istendi muhasebeci tarafından. Bunun içinde psikolojik bir baskı kuruldu hatta bu kağıdın asıl amacının işe giriş çıkışlarımızı akanıtlayan bir belge olduğuna dair bir açıklama yapıldı ama sonuç olarak kağıdı imzalamadım. 26 şubat 2011 tarihinde telefonda yazılı olarak ayrılma tarihimi bildirdim.1 hafta sonrasında karşılıklı konuşarak 15 gün sonrası için ayrılma kararını ortaklaşa verdik. 19 mart 2011 tarihinde işverene istifa mektubumu sundum.Rutin maaş gününde paramın yatmasını bekledim.Ama sonuç alamadım.İş verene ulaşmaya çalıştım ama görüşme taleplerimi reddetti. Şuanda alamadığım 19 günlük maaşım ve toplamda 20 günlük izin ücretim var. Kendisi hakkımda iş yerini zarara sokmaktan ve ayrılma talebini kendisine bildirmemekten dolayı dava açacağını iddia ediyor. Elimde yazılı olarak herhangi bir kanıt yok. Yani tüm ayrılma taleplerim sözlü olduğu için ve istifa mektubumu imha etme olasılığı yüksek olduğu için bu durumda benim sorun yaşama olasılığım nedir ? Çalışma bakanlığı bölge müdürlüğüne gidip alamadığım ücretleri nasıl alabileceğime dair görüşmede bulundum. Ancak sigortamın asgari ücretten yatması ama maaşımın asgari ücretin çok üstünde olmasından kaynaklı benim hesaplarıma uymayan çok farklı bir rakamı alabileceğimi söylediler.Sigorta ve maaşın arasındaki farklılık durumuna kendilerinin müdahale edemediklerini onların sadece sigortaya yatan para üzerinden işverene ödeme yaptırtabileceklerini söylediler. Aldığım maaşın hepsinin bankadaki hesabıma yatmasından kaynaklı ( 3 yıldır her ay maaşım bankaya tam yatmaktadır) iş mahkemesine başvurduğum takdirde hakkım olan parayı alabileceğimi söylediler. Benim şu durumda yapmam gereken nedir? İhtarname çekmem işime yarar mı? İş mahkemesinin yaptırımı ne olur? Eksik ödenmiş primlerim , 3 yıldır kanıtlanabilecek olan tüm fazla mesailerim ( her hafta 45 saati aşan çalışmalar cmt.si günleri ve gece mesaileri ) ve bugüne kadar kullanmadığım izinlerin ücretini aldığım maaş üzerinden hesaplanarak ödenmesi mümkün müdür? sorum biraz uzun oldu lütfen kusura bakmayın ama işveren ve çalışan tarafından mobbing sebebiyle işten ayrılmanın yanında birde maddi kayba uğramam beni derinden yaraladı.Cevaplarsanız çok sevinirim.
Cevap: İşten ayrılma sonucunda çalışan sürenin ücret talebinin reddi
Öncelikle geçmiş olsun.
Her ay bankaya maaşınız TAM OLARAK yatıyor ama SGK primleriniz asgari ücret üzerinden ödeniyorsa, patronunuz ciddi bir hata yapmış.
Siz de istifanızı ispatlayabilecek bir yolla göndermeyerek hata yapmışsınız. Sizin hatanızın ceremesi en fazla 6 haftalık ihbar tazminatını ödemekten öte gitmez.
Ancak işvereninizin başı ciddi dertte bence. Çünkü SGK primlerini tamamlayacak en önce bir kere. Bu yüzden de -bu konuda bilgim yok ama- her halde bir ceza almalı.
45 saatin üstündeki çalışmalar ne olursa olsun fazla fazla mesai sayılacak. Ancak bunu ispatlamak yükümlülüğü sizde. Bunun için ne gibi kanıtlar bulabileceğinizi düşünün.
Ayrıca izin ücretiniz ve çalışmadığınız günlerin ücreti de sizin hakkınız.
Sonuç olarak probleminiz 4 defa üst üste arıza yapmış bir blender için tüketici hakem heyetine başvurmak gibi basit değil. En az hak kaybı ile bu işin içinden çıkmanız için vakit geçirmeden güvendiğiniz bir avukata; o yoksa güvendiğiniz birinin referans vereceği bir avukata gidin ve ona vekalet verin.