İş sözleşmem yok, haklı fesih yapabilir miyim?
Merhabalar,
08/2009 döneminde işe başladım. Başladığım günden beri maaşlarımız hep düzensiz ödenmektedir, iki ay veya üç ay geriden geldiğimiz oluyor.
İş veren ile aramızda da bir sözleşme yok, dayattılar ancak imzalamadım...
Bildiğim kadarı ile hak ettiğim maaşı 20 gün içerisinde ödemeyen iş verene karşı iş görmeme hakkım mevcut. Noter aracılığı ile mart maaşımın 20 günden beri ödenmeyişini neden göstererek fesih hakkımı kullanacağım (tabii böyle bir hakkım varsa ) ancak kafamda bir kaç soru var ;
1- 20 gün içerisinde maaş ödemez ise kıdem tazminatımı ve kullanmadığım izinlerin ücretini alıp ayrılabilir miyim.
2- 20 gün süresi doğru mudur
3- Sözleşmemin olmaması haklı fesihi ortadan kaldırır mı yada tazminatı almama engel mi
Şimdiden sorularımı yanıtlayacak olanlara teşekkür ediyorum.
Baycan
Cevap: İş sözleşmem yok, haklı fesih yapabilir miyim ?
Maaşınızı nerden alıyorsunuz? sigortanızı kontrol ettinız mi? yatıyor mu?
Ayrıca her çalışanın iş kanunu bilmesi bence iyi olur. Google'dan "iş kanunu" arayın, onu en az 4-5 defa okuyun. Size uyan ama aklınıza gelmediği için burada söylemediğiniz şeyler de olabilir.
Merhabalar,
Öncelik ile cevabınız için teşekkür ederim.
SSK ödemelerim düzenli olarak yapılmaktadır. Takip eden her ayın 22 sinde kontrol ediyorum ve ödendiğini görüyorum.
Belirttiğiniz sebeple sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatı-ödenmeyen ücret ve kullanmadığınız ücretli izinlerin karşılığında ücretinin ödenmesini talep edebilirsiniz.
Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Cevap: İş sözleşmem yok, haklı fesih yapabilir miyim?
Erdoğan Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak, kafamı karıştıran soru budur ki ortada bir sözleşme mevcut değildir.
Cevap: İş sözleşmem yok, haklı fesih yapabilir miyim?
Sözleşmenin yazılı olarak yapılmış olması şart değil. Siz orada çalışıyorsanız, işveren de maaşınızı ödeyip sigortanızı yatırıyorsa sözleşmeniz var demektir :)