Seyyar Kart, Hat vs. satışlar
Arkadaşlar,belkim dikkatinizi çekmiştir.Hani elinde bir çanta ile dolaşırlar hat,kredi kartı vb şeyleri satarlar yada abone ederler.
Sorum şu onların yasal dayanağı var mıdır?
Gerekli ve detaylı bilgi vermiyorlar.Haliyle işler ters gidince hesap seyyar satıcıya değil onu alana kalıyor. Bu durumda Satıcılar da sorumlu olabilir mi?
Kimlik fotokopisi ile başkasının adına hesap vs. açabilirler mi?
İşleri hızlandırmak için çoğu sahte imza kullanıyorlar.
Bu işi yapanlara karşı yasal yargı yolu var mı?
Benim kapıma çok geliyorlar ama ben itimat etmiyorum.Bu şekilde kredi kartı,hat alan bir çok kişiyi tanıyorum....
Saygılarımla DSR
Cevap: Seyyar Kart,Hat vs. satışlar
Bankadan görevlendirilmiş kredi kartı satan elemanların zaten yanlarında sözleşmeleri v.s. var; onu imzalatıyorlar. Ayrıca bir imza gerekmediği için sizin yerinize imza atmalarına gerek yok. Telefon kartlarında da durum aynı.
Acaba başka bir şeyden mi bahsediyorsunuz?
Ya İşyerine,mahalle kahvesine elinde evraklarla geliyorlar.Kimliğini ver sana x bankın kredi kartını verelim yada x hat verelim.Ne detaylı bilgi veriyorlar nede kimlik vs gösteriyorlar.Onların yasal olup olmadığını nasıl anlarız? Hani üzerine işlem yapıldığı için sorumlu şahıs konumunda oluyoruz.Aidat vs. ekstra ödemeler yahut iptalinde ekstra ödemeler bizim sorumluluğumuzda oluyor.
Biz bu konuda vatandaş olarak ne yapabiliriz? Aynı durumda seyyar satıcılarda da var ,avon,eagels tıme,amy way vs. şirketlerde geçerli böyle durumda bilerek veya bilmeyerek yükümlülüğün altına girersek mükellef biz mi oluyoruz vatandaş olarak. bu ürünleri satanlar yada başvuru yaptıranlarda sorumluluk altına giriyorlar mı?
İmza atmadığınızdan dolayı bir şeyden sorumlu olmazsınız. Bir sözleşme imzaladı iseniz, sizin ve banka arasında ya da sizin ve operatör arasında bir sözleşme akdedilmiş oluyor ve bu sözleşmeden dolayı hem sizin hem de karşı tarafın bazı hak ve sorumlulukları var. "Çoğu sahte imza kullanıyor" u anlamadım ben. Buna neden ihtiyaç duysunlar ki? Sözleşme elinde ve siz de karşısında iken neden sözleşmeyi size imzalatmayıp kendisi imzalasın?
Şahit olduğum olaydan anlatayım.İlgili kişilerden sadece kimlik fotokopisi alıyorlar gerekli bilgilerle.Hani işi uzatmamak adına formuda kendileri dolduruyorlar,imzayı da kendileri atıyorlar.bu durum evrakta sahteciliğe girer mi? yada boş bir forum kağıdına şahıstan sadece imza alıyorlar.O durumda çıkacak sıkıntılar şahsa mı ait yoksa bu işi yapana mı ? Kimlik bilgilerini istem dışı kullanılmasında doğacak sıkıntılar (fotokopiler işlem yapanda olduğu için) şahsa ait mi olur yoksa bu işi yapanlara mı ?
Bu dediğiniz gibi bir şeye şahit olmadım. Bunu banka ya da GSM şirketi adına mı yapıyorlar? Bu şekil işlem yapan elemanların çok büyük bir risk aldıklarını söyleyebilmek için hukukçu olmaya gerek yok.
Bunu yapan adam sizin adınıza kredi de çekebilir demek ki...
Bence de dediğiniz gibi bu şahıslarla iş yapmak baş ağrıtabilir.