Cevap: Domein almak suçmu yardımcı olun lütfen
Sayın alparslann;
Olayınızı tam olarak anlayamadım. Anladığım kadarıyla söylemek gerekirse, sanırım forumunuz üzerinde bir üyenin paylaşmış olduğu telif hakkı kapsamına giren bir yazılım nedeniyle dava açıldığını söylüyorsunuz.
Firma websitenizin aleyhine dava açmış gibi gözüküyor. Sizden istediğimiz konu hakkında biraz daha detay sunabilirsiniz eminim ki forum üzerinde yardımcı olacaklar çıkacaktır. Örneğin; ne ile suçlandığınızı bilmeliyiz.
Saygılar
Cevap: Domein almak suçmu yardımcı olun lütfen
yapılan suçlama manevi haklara tecavüz diye yazıyor.savcılıkatn aldığım kağıtlarda domein benim üzerimde görünüyor ip adresleride görünüyor.devrettiğim şahıs kendi ismini yazmış sonradan ama kayıtlarda benim adım görünüyor.Ara sıra siteye giriş yapıyordum,acaba bu yüzdenmi her şey benim üzerimde görünüyor.Devretme nedenim her şeyi birbirine karıştırmıştım site üzerinde ve sonradan da bu işlerden anlamadığımdan ve bilgim yeterli olmadığından artısı çalıştığım işyerimden dolayı zamanım ve vaktim olmadığından,bu benim işim değil deyip bırakmıştım.
Cevap: Domein almak suçmu
www.internic.org adresinden alan adının registrar bilgisine bakın. Verilen registrar web sitesi adresinden whois linkinden gelecek sorgulamada alan adınızın whois bilgilerine bakın.
Alan adının sahibi kim görünüyor?
Alan adının sahibi (REGISTRANT) kim ise, sitenin sahibi odur. Eğer site sahibi siz görünüyorsanız, durumunuz arabasını satıp devir işlemlerini yaptırmayan adamın durumu gibi. Eğer alan adı sahibi siz görünmüyorsanız ne yapmak gerektiğini bilmiyorum; ancak sizin başınızı ağrıtacağını zannetmiyorum.
İş sadece domainle bitmiyor.Birde hosting şirketi var.Yani sitenizi barındırdığınız yer.Siz sadece domaini sattıysanız ve hosting hala sizin üzerinize görünüyorsa, bu bakımdan sizde suçlu sayılırsınız.Davanın sonucu ne olur bilemem.Muhtemelen çok fazla bişey tutmaz.Ama dediğim gibi hosting kimin üzerine o önemli.Domaini sattıysanız ve hostingide sattıysanız, sattığınıza dair elinizde belge yada mail varsa, hiçbirşey kaybetmezsiniz.Tabii içeriğin eklenme zamanı, domain ve hostingin sizin üzerinize olduğu zaman değilse..
öncelikle cevaplandırdığını için teşekkürler site devrettiğim şahzın üzerine gözüküyor ama domaini ilk ben aldığım için benim üstüme gözüküyor ayrıca siteyi satmadım sadece devrettim bir belgem yok böyle birşeyle hiç karşılaşmadığımdan ara sırada girdiğimden ip den beni bulmuşlar açıklayıcı bir cevap yazarsanız sevinirim anlamadım ben dediğinizi teşekkürler.
Suç tarihinde domain kimin adınaysa İLK ÖNCE o kişi ŞÜPHELİDİR. Ama domaini kullanan, daha doğrusu yazıyı yazan, kısacası Türk ceza hukukuna göre fiili işleyen ondan sorumlu olup, ceza sorumlusu da odur.
Alıntı:
alparslann rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle cevaplandırdığını için teşekkürler site devrettiğim şahzın üzerine gözüküyor ama domaini ilk ben aldığım için benim üstüme gözüküyor ayrıca siteyi satmadım sadece devrettim bir belgem yok böyle birşeyle hiç karşılaşmadığımdan ara sırada girdiğimden ip den beni bulmuşlar açıklayıcı bir cevap yazarsanız sevinirim anlamadım ben dediğinizi teşekkürler.
Siteyi satmadan nasıl devrettiniz ve devrettiğiniz halde nasıl sizin üzerinize görünüyor?
"site" dediğiniz nedir? Alan adı mı? Yoksa alan adının SOA kayıtlarını diğer şahsın bilgiisayarına (sunucusuna) yönlendirdiniz ve o mu kontrol ediyor?
Dedikleriniz net anlaşılmadığı için insanlar bir takım fikirler yürütüyor ama bu söylenenler sizin durumunuzu yansıtmayabilir. Bilginize.
Cevap: Domain almak suç mu?
sanırım ben anlatamadım uzun olcak ama baştan anlatayım size yaşadığın sorunu ben site ve domeinle ilgilenen biri bana bu siteyi açıp domainide alırken oğlumun ismine aldım domain ödemesini kartı verdim arkadaşa o yaptı neyse siteyi bana açınca bende resim gibi konular eklemeye başladım üye olanlarla paylaşımlar yapıyordu yazışıyorduk üyelerlede tam bilmediğim için panalleri içeriğini karıştırmaya başladım üyelerden biri site işlerinden anladığını söyledi beni kunularla yönlendiriyordu sonra sıkıldım ve uğraşamadım bu kişiye admin şifrelerini hepsini verdim yani böyle devrettim bende üye olarak ara sıra giriş yapıyordum siteye 1 sene önce felan site kapanmış gördüm bir zaman geçti eve telefon geldi oğlumun ismini sorup tanıdığımızı öğrenmek için bende oğlum olur dedim yaşını sordular 11 dedim sonra beni savcılığa çağırdılar işte böyle oldu ifademi aldılar telefonumuda ip bulmuşlar sanırım çünkü ip benim üstüme gözüküyor domain oğlumun üstüne gözüküyor ama site sahibi,benden sitenin şifreleri alanın ismi görünüyor savcılıktan aldığım kağıtlarda yani başka birinin ismi.benim ismim resmi evraklarda görünmüyor.sadece ip numarası,ödeme yaptığım kart bilgileri ve telefondan benim isimim belirtiliyor.umarım anlatabilmişimdir.
Cevap: Domain almak suç mu?
selamlar benden açıklayıcı cevap istemiştinin yazdım şimdide cevap verecek yokmu cevaplarınızı bekliyorum siteye her saat bakıyorum cevap varmı diye beni aydınlatırmısınız.