İlave görevlerin verilmesi kıdem tazminatı alma hakkı getirir mi?
İyi Günler.
2003 yılı kasım ayından beri şef pozisyonunda bir özel şirkette çalışıyorum. Kriz döneminde bazı şef arkadaşlar işten çıkarılmaya başlandı ve bunların görevleri bana verildi. Şu anda işten çıkan üç şefin görevini de kendi işime ilave olarak yürütüyorum. Bu görevlendirilmelerin hepsinde genel müdür tarafından yazı yazıldı ve yayınlandı. Fakat hiçbirinde bana sorulmadan, yazılı onayım alınmadan yazılar yayınlandı.
Ayrıca bu arada başka firmadan da teklif geldi. İstifa etsem kıdem tazminatı alabilir miyim? Mahkemeye gitsem sizce kıdem tazminatı alabilir miyim?
Kıdem tazminatı alırsam emekli olduğumda alacağım para düşer mi?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: İlave görevlerin verilmesi kıdem tazminatı alma hakkı getirir mi?
Genel müdür yazıyı yayınladığında siz buna itiraz etmeyip gereğini yaptığınıza göre dolaylı olarak siz bu görevi kabul etmiş oluyorsunuz. O zamandan beri de bu görevleri yürüttüğünüze göre sorun yok demektir.
Şu anda başka firmadan teklif geldiğine göre, siz işten ayrılmak isterseniz istifa edeceksiniz. Bu durumda kıdem tazminatı alamayacağınız gibi, ihbar süresini de çalışmak zorundasınız. Yani:
8 yıldır çalıştığınızı varsayarsak, 8 hafta öncesinden işten çıkacağınızı yazılı olarak bildirmelisiniz. Bildirdikten 8 hafta sonra işi bırakabilirsiniz. Daha önce bırakırsanız, bu 8 haftada alacağınız ücreti işverene tazminat olarak ödemeniz gerekir.
Yani işi bırakıp başka işe giderseniz yaklaşık 8 BRUT maaşınız tutarındaki kıdem tazminatınızı alamayacaksınız.
"emekli olduğumda alacağım para" dediğiniz nedir? Emekli maaşı ise, onun bu konu ile ilgisi yok bildiğim kadarı ile.
Emekli olduğunuzda alacak olduğunuz , SGK dan yaşlılık aylığı ve emekliye ayrıldığınız işletmeden alacak olduğunuz, doğrudan o firmadaki çalışma sürenize göre hak edeceğiniz kıdem tazminatınızdır ve kıdem tazminatınız son çalıştığınız işyerinizdeki çalışma sürenize göre hesaplandığından elbette düşecektir.
SGK dan alacak olduğunuz yaşlılık ( emekli) aylığınız ödenen primlerinize göre hesaplandığından, yeni işyerinizde primleriniz daha düşük ücret üzerinden ödenirse, elbette düşük olacaktır.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Fakat bu görevlendirme yazılarını yayınlandıktan sonra ben ilan panosunda gördüm. Nasıl itiraz edebilirdim?
Bu itirazın nasıl yapılacağı hakkında bilgi verir misiniz?
Teşekkürler.
Alıntı:
yılkı rumuzlu üyeden alıntı
2003 yılı kasım ayından beri şef pozisyonunda bir özel şirkette çalışıyorum. Kriz döneminde bazı şef arkadaşlar işten çıkarılmaya başlandı ve bunların görevleri bana verildi. Şu anda işten çıkan üç şefin görevini de kendi işime ilave olarak yürütüyorum.
Ne kadar süredir bu ek görevleri de yapmaktasınız?
Birinci görev 2007 yılı, ikinci görev 2008 ve üçüncü görev 2009 yılında verildi. Bu görevleri bugüne kadar şirkette ben yürütüyorum.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Birinci görev 2007 yılı, ikinci görev 2008 ve üçüncü görev 2009 yılında verildi. Bu görevleri bugüne kadar şirkette ben yürütüyorum. 2007 ve 2008 yıllarında aqldığım işler çok sıkıntı yaratmadı ama en son görevim işletmenin kapasite arttırmasıyla beraber çok sıkıntı yaratıyor. İşleri yetiştiremiyorum.
Bir çalışanın aynı fabrikada bölüm değiştirmesinde bile imzalı onayı istenirken, bu görevler bana verilirken onayım alınmıyor?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.