Biriken Tedbir Nafakasının Yatırılmaması
merhaba.
Eşimin ağır ihmallerinden dolayı bana tedbir nafakası bağlanmıştı ve 21 ayın sonunda çocuğum için de tedbir nafakası bağlandı. Dava tarihinden itibaren nafaka ödemesine hükmedildi.Boşanma davasını kasım ayında açmıştı eşim.Kasım dan itibaren ödemek zorunda değilmi çocuğum için bağlanan tedbir nafakasını ? Birde sana arada sırada fazla para yatırmıştım deyip yatırması gereken dava tarihinden itibaren olan biriken paraları yatırmıyor. Bunu almak benim doğal hakkımmıdır tazyik hapsiyle yoksa o arada sırada yatırdığı 3 5 kurusu ıspatladığında yatırmaması söz konusumudur? :alala
Cevap: Biriken Tedbir Nafakasının Yatırılmaması
Boşanma davasını açtığınız tarihten itibaren tedbir nafakası hesaplanarak ödenmek zorunda. Yani kasım ayında açıldı ise kasım ayından itibaren. Açıldığı tarihten geçerli olmak üzere ödenmek zorundadır.
Size ödenmiş olan (fazaladan olduğunu söylediğiniz) paraların tedbir nafakası yada tedbir nafakasına mahsuben ibareleri yoksa makbuz / dekont /valör lerde yada hiç makbuz /dekont / valör yoksa ödenmiş sayılmaz. Ödenmek zorundadır.
Bazı dekontlarında tedbir nafakası yazıyor bazılarında açıklama yazmıyor. Ama bu çocuk için tedbir nafakası yazmıyor çocuğa yeni bağlandı daha yeni bağlandı. önceki dekontlarında tedbir nafakası yazanlarda (yatırması gerekenden çok az miktarda fazla yatırdıklarında) dekontları gösterdiğinde ödemek zorunda kalmıyor yani öylemi ?
Tam olarak ödemek zorunda. Tam ödediğini ispatlamak onun sorumluluğunda. İspatlayamadıklarını yeniden öder.
peki tazyik davasını açmak bana ayrıca külfet olacakmı yoksa bu da çocuğa açılan ara karar gibi boşanma davasının içersinde hallolurmu?
Benimde sorunum sanırım sizinkine benzer. Boşanma kararı 1 yıldır yargıtayda ama henüz hiç nafaka ve tazminat alamadım. Karar kesinleştikten sonra alınır diye biliyordum. Hatta hiç alamayabilirsin demişlerdi. Ne yapmam gerekir?
Alıntı:
selinselam rumuzlu üyeden alıntı
Benimde sorunum sanırım sizinkine benzer. Boşanma kararı 1 yıldır yargıtayda ama henüz hiç nafaka ve tazminat alamadım. Karar kesinleştikten sonra alınır diye biliyordum. Hatta hiç alamayabilirsin demişlerdi. Ne yapmam gerekir?
Bunları size kimler söyledi hanımefendi?
Alıntı:
Tazminat boşanma gerçekleştiğinde alınırmış , boşanma gerçekleşene kadar tedbir nafakası bağlattırabilirsiniz ve bunu ödemezse eğer tazyik cezası uygulatabilirsiniz.
Ama bu tazyik hapsi kararının alınması boşanma davası süresince devam eden durusmada ara karar ile alınabiliyormu yoksa ona ayrıca bir dava mı açmak gerekir bilen arkadaşlar cevap verirse çok memnun olurum..
Alıntı:
Avukatınız aracılığı ile ara kararın bir örneği ile icra dairesinden eski eşinize tebligat gönderirsiniz. Ödemez yada 1 hafta içerisinde borca itiraz etmezse haciz yolu ile maaşından yada iradından kesilmesini talep edebilirsiniz. Yine ödemeyecek olursa mahkemeye verebilirsiniz. Mahkeme kararı ile tazyik hapsi verilebilir. Hapis yatması nafaka ödemesini engellemez. Çıktığında nafakayı yine ödemek zorundadır.
Sayın tigerboxer a cevaben ; Siz de önce icra yolu ile almayı denemelisiniz. Sonra mehkemeye verirsiniz.
Peki. Teşekkür ederim ilginiz için ..