savcı menfi tespit davamda 10 tane yalan tanıklık yapan kişi hakkındaki şikayetimi bana husumetinden olsa gerek 18 aydır incelemedi işlem yapmadı tabi senet davası olan menfi tespit davamı kaybettim. burada savcılık rolü nedir.
Printable View
savcı menfi tespit davamda 10 tane yalan tanıklık yapan kişi hakkındaki şikayetimi bana husumetinden olsa gerek 18 aydır incelemedi işlem yapmadı tabi senet davası olan menfi tespit davamı kaybettim. burada savcılık rolü nedir.
Savcılık makamı , insanların canının istediklerini şikayet edip keyfe mâ yeşâ kamu davası açtırabilecekleri bir makam değildir. Savcılık, kendisine gelen suç duyuru ve şikayetlerini ve delillerini değerlendirir, hukuki değerlendirme sonucunda ya görevli ve yetkili ceza mahkemesine kamu davası açar ya da koğuşturmaya yer olmadığına dair karar verir. Koğuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi halinde kararın ilgililere tebliğinden itibaren 15 gün içinde savcılığı bağlı olduğu Ağır Ceza Mahkemesine en yakın Ağır Ceza Başkanlığına itiraz edilebilir. Kişilerin kendi îndi mülahaza ve yorumlarına göre savcıyı suçlandırıp itham etmeleri soru niteliği taşımaz. Savcının görevini ihmal ettiğini düşünüyorsanız şikayette bulunursunuz. Şikayetinizin haksız olduğu anlaşılırsa o zaman siz ''hakaret'', ''iftira'' gibi suçları işlediğiniz iddiasıyla soruşturulabilirsiniz.
satın ekrem bey ben 18 aydır bekletiyor dedim siz itiraz edin dediniz evet ama tekipsizklil verirse itiraz edilir ben dosya 18 aydır beklemekte dava bitti hala bekliyotrr davayı kaybettim dedim. yani yalanlar kazandı.
Kim olursa olsun ve hangi yetkiyi kullanırsa kullansın herkes şikayet edilebilir. Aynı şekilde, asılsız itham ve isnadlarla suçlandırılan ve itham edilen herkes de kendilerini bu şekilde şikayet edenleri şikayet edebilir. Şu halde adli makamları asılsız isnadları için kullanmaya kalkan herkes için sözünü ettiğiniz tehlike mevcuttur.
Suçsuz vatandaşları asılsız ismadlarla suçlayan adli makamlar için de aynıları TAM VE EŞİT OLARAK geçerli ise, Yani sebep aynı iken sonuç da aynı oluyorsa zaten sorun yok demektir. Ama yazının gidişinden bunu anlamamış olabilir Sayın meraklıüye. Zira ben de tereddütteyim nasıl anlamam gerektiği hususunda.
Yani savcılık makamındaki birisi, şahsi husumetinden dolayı bir vatandaşa asılsız bir isnadda bulunsa; ya da bir vatandaş savcıya şahsi husumetinden dolayı asılsız bir isnadda bulunsa; ikisinin de sonuçları aynı mı olur?
Veya
Bir savcı bir vatandaş hakkında isabetli bir isnadda bulunsa ya da bir vatandaş savcılık makamındaki birisi hakkında isabetli bir isnadda bulunsa ikisinin de sonuçları aynı mı olur?
Neden bir ''savcı'' ile ''vatandaş'' karşılaştırması yaptığınızı anlamadım doğrusu . ''Savcı'' dediğiniz kişi, yoksa başka bir ülkenin mi vatandaşı ya da uzaydan gelmiş bir varlık mı ? Bu derece kamu görevi yapan insanları ötekileştirmek suretiyle hangi faydalı neticeler tahsil edilebilir ? Kamu görevi yapan insanların görev ve yetkileri kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Şüphesiz vazifelerini yerine getirirken herkesten keyfi harekette bulunmaması beklenir. Ancak, yukarıda da belirttiğim üzere kişi kullandığı yetkisinin ebedi ve ilahi olduğunu düşünür de zulmederse hesabını verir ve yargılanır. Bununla birlikte, kamu hizmetini alan insanların da yasal olmayan eylem ve işlemlerde bulunmaları hukuk düzeninde himâye görmez, görmemelidir. Bu ülkenin hakimi de savcısı da avukatı da hamalı da öğrencisi de işvereni de işsizi de vatandaştır ve her biri hürmete layık ve değerlidir.
İlmiğin gidişinde bazı imalar var ancak "çırılçıplak" şekilde anlatılmadığı için herkesin aynı şeyleri anlamadığı kanaatine kapıldım. Bu yüzden, birisinin sizin verdiğiniz cevap gibi bir yazı yazmasını istedim bu karşılaştırmayı yaparak.
Umarım benim biraz fazlaca açık soruma karşılık sizin yazdığınız açık cevap sayesinde bu ilmiğe yazan / okuyan herkes aynı şeyleri anlayacak.
çok teşekkür ederim fakat anlattığınız gibi insan korkuyor. fakat korkmayacağım. alacak borç davası görülmekte meblağ 500.000 dolar civarında savcılık borçluların timsah gözyaşlarından etkilenmiş olacakki husumet beslemiş alacaklıya. buna ne hakkı var. alacaklı nın parasını almak devlete düşmüş.kanun hakim savcı bunun için var. 18.20 ay yalan tanıklık dosyası beklermi. derhal dava açılması gerekir. ama borcunu ödeme arkanı sağlama al yeter. hakkında dolandırıcı sahtekar hırsız sahteci daha neler neler söylensin zabta geçsin oh ne ala ceza yok............. adalet buysa yandık...