Hisseli Arsada Paydaşların Hakkı?
Merhaba Avukat arkadaşlar. 400 m2 lik arsada %60 lık hisse ye sahibiz. Diğer ortak kişi benim arsam yola cepheli sizin taraftan daha değerli onun için kat karşılığı verildiğinde benim daha çok daire almam lazım diyor. Bizde ortak arsalarda paydaşların her ne olursa olsun hissesi oranında hakkı olduğunu düşünüyoruz.
Ama bunu forumun her yerinde ve İnternette aramama rağmen, yasal bir dayanak göremedim. İmar kanunu ve TMK inceledim böyle bir yazı görmedim. Acaba böyle bir yasal dayanağı nerden bulabilirm. Amacım bu yazıyı karşı tarafa gösterip ikna etmek.
Ayrıca izaleyi şuyuu davası olursa, bizim arsamızı X liraya aldı diyelim. Bizim o paradan vergi veya KDV kesilirmi. Yoksa sadece kim aldı ise o kişi mi öder?
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederimm...
Cevap: Hisseli Arsada Paydaşların Hakkı?
Hisseli bir arsada diğer hissedarın payı nasıl yola cepheli olabilir ki? İfraz yapılmadığına göre şurası benim payımdır demenin makul bir izahı olabilir mi? İzale-i şuyu davası neticesinde satışa gidildiğinde satış hasılatı paylaşımı tapu kaydındaki hisse oranına göre olacaktır. Satış paydaşlar dışında 3. kişilere gerçekleşir ise tapu alım masrafı, KDV alıcı tafaından ödenir. Taşınmazın aynından kaynaklanan borçlar (Emlak Vergisi v.b. gibi) satış bedelinden ödenir.
İsmail bey cevabınız için çok teşekkürler. Diğer hissedarın yola cephesi şu şekilde oluyor; Bizim mahalle gecekondu mahallesi idi. Daha sonraları belediye bize tapuları ücreti karşılığı dağıttı. tabiki herkesin arsasında belli miktar düşüş oldu. Daha sonra Küçük arsaları birleştirerek birbirlerine şuyuulandırılmış. Bizim şuyuu lu olduğumuz arsanın bir tarafı yol ama diğer kişi yoldan tarafta yıllardan beri oturuyor. Bu sebeble benim yapılacak dairelerden daha fazla hakkım olması gerekir diyor.
Birde bize şöyle bir şey söyleniyor o kişi ile anlaşmazsanız satışa gidilir ve yerinizi para ile satın alır diyorlar. Alacağınız paradan da %25 kesinti yapılır deniyor. Bizim kafamıza takılan bu idi. 100 000 liraya arsa satılırsa elimize 75 bin lira geçer ise çok mağdur oluruz.
Teşekkürler. iyi çalışmalar.
İsmail bey merhaba sizden veya başka bir arkadaş dan yanıt bekliyorum. Çok teşekkürler.
Alıntı:
HARMANLI07 rumuzlu üyeden alıntı
İsmail bey merhaba sizden veya başka bir arkadaş dan yanıt bekliyorum. Çok teşekkürler.
İzalei şuyu davasında ilam harcı %0.9 (Binde Dokuz) olup genelde hissedarların payları nispetinde satış bedelinden tahsil edilir. Bunun dışında tapu intikal harcı da satış bedelinden ödenir. Bir önceki cevabımda belirttiğim gibi taşınmazın aynından kaynaklanan borçlarda satış bedelinden ödenir. % 25 kesintinin doğru olmadığı düşüncesindeyim.
Yanıtınız için teşekkürler.. Paydaşların eşit hakka sahip olduğunu hangi kanunda bulabilirim acaba halen arıyorum bir yerde bulamadım...
Paydaşlar neden eşit olsun ki? Mal satılacak, Ödemeler yapılacak, kalan paranın %60'ı sizin, %40'ı diğer arkadaşın. Eşit değil yani. Benim arazim yola cepheydi daha çok hakkım var gibi şeylerin hiç bir geçerliliği yok. Tapuda kimin payının yola cephe kimin payının arka tarafta olduğu yazıyor mu?
Hisseli arazi ve arsalarda hissedarların sınırları ve konumları belli değildir. yani arsanın geneli üzerinden paydaşsınız. Anlaşılan 3194 sayılı imar kanununun 18 maddesi uygulaması sonucu resen hisselendirilmişiniz. Oluşan parsel imar parseli vasfında olup, arsa değerine hisseleriniz oranında hissedarsınız. Bu durumda hissedarlar arasında cephe, yol, konum, kat farkı vb. fark olmaz. kat karşılığı anlaşmayı hisseniz oranında yapmanız gerekir. Hissenin giderilmesi davası ( izale-i Şuyu) konusunda giderler hisseler oranındadır.
Alıntı:
TURHAN HARİTA rumuzlu üyeden alıntı
giderler hisseler oranındadır.
Ne tür giderler olacağını en iyi siz bilirsiniz. Arsa bedelinin %25'i gibi bir gider kalemi var mı?