İtirazın iptali davası ve tahliye
Merhabalar,
Kirasını aylarca ödemeyen kiracım için tahliye ve haciz talepli icra takibi başlattım. Kendisi takipteki tutara itiraz edip takibi durdurdu ve bizde icra hukuk mahkemesinde itirazın iptali davası açtık. Takibe itiraz ederken kendisinin imzamızı taklit ederek maliyeye düşük meblağlı sunmak için hazırladığı kontratı sunmuş ve ödemediği ayların kirasını o tutara göre ve parası olduğunda ödeyeceğini belirtmiş (Taklit imzalı kira kontratı için savcılığa şikayette bulunup imza tespiti için imza örneklerimizi de verdik). Ayrıca bizim sunduğumuz yazılı kira kontratını da kabul etmiş fakat onu bana zorla imzalattılar ve bankaya oradaki tutarda yaptığı ödemeler için de çeşitli masraflar için fazla ödedim demiş. Tüm bunlar sonucunda da 30 günlük süre geçmesine rağmen değil itiraz ettiği tutarı, kabul ettiği tutarı bile ödemedi. Sizlerden birkaç konuda yardımlarınızı/fikirlerinizi rica edeceğim. İlk olarak bizim açtığımız davanın dilekçesinde konu olarak itirazın iptali yazıyor ve takibin devamı talebimiz dışında tahliyeden hiç bahsedilmiyor. Bu sebeple icra takibimiz tahliye talepli olsa bile dava dilekçesinde özellikle belirtilmediği için hakim duruşma süresince davacı temerrüde düştüğü için bu davada tahliye kararı veremez mi? Ya da ayrıyetten tahliye davası da mı açmalıyım? Son olarak da bu davanın ortalama ne kadar süreceği ve davacının bu tarz bir davada tanık dinletme gibi bir durumu olabiliyor mu sizlere danışmak istedim. Yardımlarınız ve vakit ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.. Saygılar..
Cevap: İtirazın iptali davası ve tahliye
Mahkemeler talepten fazlasına hükmedemez o yüzden dava konusuna itirazın iptali -ki bu da yanlış kaldırılması olacaktı- yazıp dilekçenizin hiç bir yerinde tahliye talep etmediyseniz tahliye kararı verilemez. Bana göre İcra hakimliğine itirazın iptali olarak dava açıp itirazın iptalini talep ettiyseniz ilk celsede davanın görevsizlikten red edilmesi gerekirdi. İtirazın iptalini genel mahkemeler görür çünkü. Siz itirazın kaldırılması ve tahliye talepli dava açacaktınız.
Sn. Engin Bey,
Yanıtınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkürler. Kiracı icra takibine kısmi itirazda bulundu fakat kabul ettiği ve ödeyeceğini belirttiği tutarı da yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen ödemedi. Bu durumda kısmi itiraza rağmen kabul ettiği tutarı ödemediği için temerrüd sebebiyle tahliye davası açılabilir mi? Yoksa kabul ettiği tutardan temerrüde düşmez ve itirazın kaldırılması davası ile ilgili kararı mı beklemek gerekir? Tekrar teşekkürler.. Saygılar...
Kısmi itirazda bulunup kabul ettiği kısmı ödemeyen borçlu kiracı hakkında tahliye talep edilebilir. Bunun için itirazlı kısmın çözülmesini beklemek gerekmiyor. Şimdi ayrı bir dava açıp tahliye talep edebilirsiniz.