Cevap: SGK ve Tüketici kanunu
4077 sayılı kanunda tanımlandığı üzere
Alıntı:
Madde 3 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./3. md.)
Bu Kanunun uygulamasında;
f) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri,
sürünü sgk'dan bile almış olsanız kanun geçerliliğini koruyor.
2 Ekim 2009 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 27364
DANIŞTAY KARARI
Danıştay İkinci Daire Başkanlığından:
Esas No : 2009/1338
Karar No : 2009/1799
Bu kararı bulunuz. Bu karar çerçevesinde; sağlıkla ilgili; cihaz v.s. ödemelerinde SGK'nın belirlediğinin dışında, fazladan ödeme bile yapmak; hukuka aykırıdır. Kalbe takılan "stent" bedeliyle ilgili; bu sitede yayınlanmış; Danıştay kararlarını da arayınız.
Burada problem; "tüketici hakları" yanında; ayrıca sizin; cihaz alımında fazla ödeme yapmış olmanız da var.
Uğraşacak çok işiniz var...Kolay gelsin.
Bu yüksek bedelli fatura SGK'ya veriliyor ve para SGK'dan alınıyor. Dediğiniz gibi olsa SGK'nın faturayı kabul etmemesi gerek.
Cihaz yaklaşık 1300 lira ve SGK yaklaşık 300 lira ödüyor. 1000 lirayı ben cepten veriyorum.
Bahsettiğiniz kararı buldum; Şayet ben SGK'dan 1000 lira daha istersem, bunun ödenmeyeceği ile ilgili bu karar. Bu karar der ki: "300 liraya da cihaz var, ben sana onun parasını veririm. 1300 liralık cihaz alırsan 1000 lirasını cepten ödersin" Dolayısı ile benim sorumla ilgisi yok.
Bunu bir Avukat arkadaşıma sordum "Karıştırma SGK yı, sen parasını ödemişsin, faturanı ve malı almışsın." dedi. SGK'dan bir arkadaşa da sorayım diye düşündüm ve sonra vazgeçtim. Hele bir olay netleşsin, yeni alacağım cihazın faturasını ilgili doktora onaylatıp bir yazı ile SGK'ya verebilirim. Belki de böyle bir şeyi hiç istemezler.
Böyle bir durumla karşılaşan birisi varsa, neler olduğunu öğrenmek için yazmıştım.
İkinize de ilginiz için teşekkür ederim.
http://www.edo.org.tr/yazdir.asp?ID=22
Karar burada var. Ama demin dediğimin tersine; aradaki farkı da SGK nın ödemesi gerektiği yönünde. Ancak bizim konumuzda geçerli değil, çünkü 300 liraya cihaz var.