arkadaşlar merhaba yargı yoluna kapalı idari işlemler neleri kapsamaktadır?Bilen varsa paylaşabilir mi?
Printable View
arkadaşlar merhaba yargı yoluna kapalı idari işlemler neleri kapsamaktadır?Bilen varsa paylaşabilir mi?
Şu linkte http://www.msb.gov.tr/ayim/Ayim_maka...ay.asp?IDNO=73 aradığınız bilgileri belki bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
çok teşekkür ederim ama hukuksal terim çok fazla anlayamadım gibi biraz daha net bir şekilde anlatabilir misiniz?
ilgili siteden alıntıdır:
1602 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin son fıkrası; “Cumhurbaşkanının, Yüksek Askeri Şûranın tasarrufları ve sıkıyönetim komutanlarının 1402 sayılı Kanunda yazılı tasarrufları ile disiplin suç ve tecavüzlerinden ötürü disiplin amirlerince verilen cezalar yargı denetimi dışındadır.” hükmünü amirdir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere disiplin amiri tarafından verilen disiplin cezaları hakkında yargısal denetim yapılması mümkün değildir.
AYİM. nin bu konuda istikrar bulan içtihatlarında da belirtildiği üzere, askerî disiplin cezaları ister bir başka idari işlemin “hukuki sebebi” olsun, ister tek başına bir idari işlem durumunda olsun her iki halde de, bu tür disiplin cezalarının “yok hükmünde” olup olmadığının belirlenmesi ile sınırlı olarak yargı denetimine tabi tutulmaktadır. Tesis olunan disiplin cezası işleminde; savunmanın alınmaması, yetkisiz amirin ceza vermesi, cezada zamanaşımı olması yahut amirin ceza yetkisini aşması gibi haller kanuna açık ve net aykırılık teşkil edeceğinden bu haller verilen disiplin cezasının “yok hükmünde” sayılmasını zorunlu kılmaktadır .
Yargısal denetimle ilgili sınırlama sadece disiplin amirlerince verilen cezalar için söz konusudur. Disiplin kurulları tarafından verilen cezalar ise yargı denetimine açıktır. Örneğim AYİM Drl.Krl., 16.01.2004; E.2003/56, K.2004/19 sayılı kararında ; AYİM üyesine verilen disiplin cezasına karşı açılan iptal davasının yargı denetimi dışında olmadığına karar vermiş ve davaya bakmıştır.
Yani disiplin amirlerinin verdiği cezalar ve YAŞ kararları dışındaki tüm işlemler için AYİM yolu açık.
bu arada disiplin amirinin vermiş olduğu oda hapsi ile ilgili doğrudan AİHM'ne başvuran ve davasını kazanan bir astsubay örneği de mevcut, kısa bir araştırma sonucu karara ulaşabilirsiniz. Bilginize
saygılar
Özetle askeri disiplin suçları nedeniyle disiplin amirlerince verilen cezalar ile Yüksek Askeri Şura'nın bazı kararları yargı denetimi dışındadır. 2010 referandumu ile Anayasa'nın 125. maddesinin değiştirilmesi ile Yüksek Askeri Şura'nın Silahlı Kuvvetlerden her türlü ilişik kesme kararlarına karşı da yargı yoluna müracaat imkanı getirilmiştir. Umuyorum konu daha iyi anlaşılmıştır.
yaş kararlarına yargı yolunu açan kanun yürülüğe girdikten sonraki mağdurları mı kapsayacak? yoksa daha önce örneğin ben 2008 yılında atıldım ama sebebini bende bilmiyorum avukatım büyük ihtimalle disiplin ve ahlaki durum nedeniyle ayrılmaya tabi tutmuşlar dedi.Bende bu kanundan yararlanabilir miyim?