Annem hissesini bana vermek istiyor ama
Durumu şöyle anlatayım. Biz 3 kardesiz. Babam yaklaşık olarak 3 yıl önce vefat etti. Ve üzerinde bulunan biri 2 dekar , biri de 3 dekar olmak üzere yaklaşık 5 dönümlük arsa biz 3 kardeş ve annemiz olmak üzere 4 kişiye 1/ 4' er hisse olarak bölündü. Annem benimle beraber yaşıyor ve ailenin tek erkek çocuğuyum. Diğer iki kız kardeşim evliler ve başka yerde yaşamaktalar. Şimdi ise annem tamamen kendi isteğiyle hiç bir baskı altında kalmadan babamdan ona kalan 1/ 4 olan hissesini bana vermek istiyor. Eğer alırsam arsalardaki hissem 2/ 4 olarak. Şimdi soruma gelince ben annemin bu hissesini alırsam ilerde Allah gecinden versin annem vefat ettiği zaman diğer iki kız kardeşim benden bu hisseyi geri alabilirler mi? Ya da hangi yolu izlersem benden bu hisseyi geri alamazlar? Bu arada annemin yaşı 70.
Cevap: Annem hissesini bana vermek istiyor ama
Gerçekten bedelini ödeyerek, ödediğinizi de belgeleyerek satın almak dışında, kızkardeşlerinizin rızası olmaksızın yapacağınız her türlü işlemde ,annenizin vefatı sonrası kızkardeşleriniz dava açarak yasal miras paylarını alabilirler.
Cevabınız için teşekkür ederim. Peki bedelini ödeyip annemdem alsam, illaki annemin hissesinin o günkü değerini mi ödemem lazım yoksa annemin belirleyeceği bir miktarı ödemem yeterli mi?
Bir de şunu öğrenmek istiyorum. Annem bana hissesini noter onaylı vasiyet ederek verse ya da ölünceye kadar bakma şartı ile verse yine de sonradan kardeşlerim benden bu hisseyi geri alabilirler mi? Yani öğrenmek istediğim geri alamamalarının tek yolu annemden hissesini satış yoluyla mı almam?
10.000tl lik bir malı 5 liraya satmak gibi bir durum olduğunda veya 10.000tl lik bir malı 10.000tl ye satılmasına rağmen , alan kişinin o bededeli ödeyecek gücünün olmaması veya ödenen 10.000.tl nin satıştan kısa bir süre sonra ne olduğunun açıklanamayacak şekilde poff diye kaybolup, ödeyene geri döndüğünü düşündürecek bir durumda , siz olsanız inanırmısınız o satışın gerçekten satış olduğuna??
Anneniz, mirasında diğer iki kardeşinize de yasal miras payları kadar miras kalmayacak şekilde , size o evi bağış-satış-vasiyet her ne şekilde olursa olsun devrettiğinde, kızkardeşleriniz dilerse dava açarak işlemin iptalini sağlayıp, miras haklarının teslimini sağlayabilirler.
Kızkardeşleriniz ve anneniz arasına yapılabilecek bir mirastan feragat sözleşmesi ile kızkardeşleriniz miras hakkından vazgeçebilirler.
Sanırım bu da sizin tercih edeceğiniz bir yol değil.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
10.000tl lik bir malı 5 liraya satmak gibi bir durum olduğunda veya 10.000tl lik bir malı 10.000tl ye satılmasına rağmen , alan kişinin o bededeli ödeyecek gücünün olmaması veya ödenen 10.000.tl nin satıştan kısa bir süre sonra ne olduğunun açıklanamayacak şekilde poff diye kaybolup, ödeyene geri döndüğünü düşündürecek bir durumda , siz olsanız inanırmısınız o satışın gerçekten satış olduğuna??
Anneniz, mirasında diğer iki kardeşinize de yasal miras payları kadar miras kalmayacak şekilde , size o evi bağış-satış-vasiyet her ne şekilde olursa olsun devrettiğinde, kızkardeşleriniz dilerse dava açarak işlemin iptalini sağlayıp, miras haklarının teslimini sağlayabilirler.
Kızkardeşleriniz ve anneniz arasına yapılabilecek bir mirastan feragat sözleşmesi ile kızkardeşleriniz miras hakkından vazgeçebilirler.
Sanırım bu da sizin tercih edeceğiniz bir yol değil.
Sayın Erdoğan Kırcalı cevabınız için teşekkür ederim. Gerekirse dediğiniz gibi feragat sözleşmesi yapabiliriz kızkardeşlerimizle bir sıkıntı çıkaracaklarını sanmam. Peki bu feragat dışında annem bana satış-bağış-vasiyet ile ilerde bana hissesini verdiği zaman kardeşlerim dava açarlarsa, bu hissenin 1/3'ünü mü alırlar yoksa saklı paylarınımı (1/6 galiba) alırlar?