Kontratım bitti evden çıkabilir miyim?
07.10.2009 tarihli kira kontratım var. Normal olarak ilk sene tamamlandığında ve ev sahibi ile konuşmamızda evde bazı eksiklikler olduğunu konuşmuş ve yapılacağına dair söz almıştık (yazılı olarak değil). Kirayıda EFE - TÜFE hesabından daha yüksek bir oranda artırıp oturmaya devam ettik. Fakat ev sahibim konuştuğumuz şeyleri yerine getirmiyor. Çıkmak istediğimizi söylediğimizde ise kontrat kendini otomatik olarak yeniledi, çıkarsan kontrat bitimine kadar olan parayı alırım diyor. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim...
Cevap: Kontratım bitti evden çıkabilirmiyim?
7.10.2009'dan 7.10.2010'a, 7.10.2011'e uzamış oldu muhtemelen kontratınız.
Şimdiden yazılı olarak (sözlü değil) 6.10.2011'de boşaltacağınızı bildirin. O tarihe kadar oturmaya devam edeceksiniz sanırım.
Yazılı olmayan şeyin ispatı kolay değil.
Alıntı:
laccess rumuzlu üyeden alıntı
Çıkmak istediğimizi söylediğimizde ise kontrat kendini otomatik olarak yeniledi, çıkarsan kontrat bitimine kadar olan parayı alırım diyor.
Siz bilmiyorsunuz bunun adı OTO-KONTRAT :)
Para alıp alamayacağı -kontratınızda yazanları bilemediğimizden- tartışılır bir konu olmakla beraber ,havayı alacağı kesin gibi gözüküyor.. :)
Alıntı:
Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk rumuzlu üyeden alıntı
Siz bilmiyorsunuz bunun adı OTO-KONTRAT :)
Valla otomatik mi düz mü bilmiyorum ama avukatı olan bir şirkette benim sorumlu olduğum bir işte benzer bir durum olmuştu ve 11 aylık kirayı, yeri kullanmadığımız halde paşa paşa ödemiştik.
Kira türü kontratların neredeyse tümünde bittiğinde yenilenir hükmü var.
Yani kira kontratlarının tamamına yakını sizin deyiminizle OTO-KONTRAT :)
Bunu alıp almamak tamamen karşıdakinin insafına kalmış.
Biz 1 seneliğine kiralamıştık, 1 sene dolduktan sonra çıkmak istedik, adam da "kontrat tarihi geçti, kontrat bir yıl uzadı, bitimine kadar olan kirayı ödemek zorundasınız" dedi. O zamanlar ben duruma çok içerlemiştim, Kiralayanın yaptığının dolandırıcılık, sahtekarlık olduğunu düşünmüştüm. Şirket avukatına sözleşmeyi gösterdim, "ödeyeceğiz, adam haklı" dedi.
Umarız ki Sayın laccess'in kontratında bunu engelleyecek madde olsun. Ama standart bir kira sözleşmesi ise bu biraz zor.
Cevap: Kontratım bitti evden çıkabilir miyim?
maalesefki kırtasiyelerde satılan normal kontrat yani emlakçı aracılığı ile yapılmış bir kontrat değil, bir de iş bu kontrat .............. yıllıktır kısmı da boş :)
Ev sahibim uğraşırmı bilmiyorum ama eğer uğraşırsa ahde vefa diyeceğim
Alıntı:
laccess rumuzlu üyeden alıntı
Kirayıda EFE - TÜFE hesabından daha yüksek bir oranda artırıp oturmaya devam ettik.
Yasada belirtilen oran üzerinde artış yapmaz buna itiraz edip en azından kaybınızı faiziyle beraber tazmin edebilirsiniz.Yahut en azından bu sebeple kontratı tek taraflı fesh edebileceğinizi düşünüyorum
Alıntı:
Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk rumuzlu üyeden alıntı
Yasada belirtilen oran üzerinde artış yapmaz buna itiraz edip
Eğer zam yapıldığı tarih kontrat yıldönümü ise 8,9,10,11,12,1,2,3 ve 4. aylar olmak üzere toplam 9 aylık, yılbaşı ise 1,2,3. aylar toplam 3 aylık kirayı yeni kira üzerinden ödemiş olduğuna göre bu kira miktarında anlaşılmış sayılmaz mı?
Kirayı kabul etmemek için zam kiracıya bildirildiğinde kabul etmeyerek eski kiranın üzerine kanuni artışı ilave ederek bulunan yeni kira üzerinden ödeme yapmalıydı diye düşünüyorum.
Valla hesabını yapmadım üye TEFE-TÜFE'ye hesabından yüksek bir oranda arttırdık dediği için oradan birşey tutturma şansı olabilir mi diye düşündüm..
İlk okuyuşumda cümlenizi yanlış anladım ve buradan bir fikir geldi aklıma:
Sayın laccess, "Ben kiramın kanuna uygun bir miktarda artırıldığını zannediyordum ama hesapladığımda kanunun öngördüğünden fazla artış yapılmış olduğunu YENİ FARKETTİM" diyebilir mi acaba?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
İlk okuyuşumda cümlenizi yanlış anladım ve buradan bir fikir geldi aklıma:
Sayın laccess, "Ben kiramın kanuna uygun bir miktarda artırıldığını zannediyordum ama hesapladığımda kanunun öngördüğünden fazla artış yapılmış olduğunu YENİ FARKETTİM" diyebilir mi acaba?
ama zaten ben o zammı evdeki eksiklikleri gidereceğine dair söz verildiği için yaptım (mutfak dolapları ve kombi masrafı gibi), aynı zamanda kombi evin demirbaşı sayılıyor diye biliyorum ve bunun arızasının kiracı değilde ev sahibi tarafından giderilmesi lazım diye düşünüyorum. Şu zamana kadar kombiyi bile yaptırmadı :DD bu hafta evden çıkıyorum zaten anahtarı pazartesi teslim edeceğimi söyledim. acaba anahtar teslim alırken geriye ve ileriye dönük borcum olmadığına dair bir yazı çıkarsam imzalarmı? eger imzalamazsa ne yapmalıyım? anahtarı vermemelimiyim?