Tazminat davası harcı hakkında
Değerli hukukçular,
Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam sizlerden özür dilerim. Bir hukukçu olmadığım için durumumuza en uygun yerin davanın belediyeye açılacağından ötürü buraya açmayı doğru olarak düşündüm.
2010 yılında belediyeye karşı açmış olduğumuz 'iş yeri ruhsat iptali' davası lehimize sonuçlandı. Belediyenin aldığı kapatma kararından ötürü oluşan maddi kaybımız için 'tazminat davası' açmayı düşünüyoruz. Ancak bu konuda merak ettiğimiz şey 100 bin liralık açacağımız tazminat davasının harcı ne kadar olacaktır ? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılarımla..
Cevap: Tazminat davası harcı hk.
Haksız Fiil nedeni ile 100.000 TL tutarında tazminat davası açacak iseniz masrafınız yaklaşık 1.500 - 1.600 TL civarında olur.
Teşekkür ederim İsmail Bey.
Bir sorum daha olacak. Bu davayı kaybetmemiz halinde masraf tutarı ne kadara mal olacaktır ?
Yeni bir konu açıyorum. İşyerim beni haksız yere işten çıkarttı. Sebebi bana ıslak imzalı ve kaşeli bir kağıtta "performansımın düşük" olması olarak gösterdi. Çıkartma sebebi olarak da 17inci madde gösterildi. İşe iade davası açacağım, o ayrı ama bu firma çok zengin ve koç holding'e bağlı medikal alanda faaliyet gösteren bir firma. Hiçbir işlediğim kabahat, yöneticimle aramda bir husumet bulunmamaktadır. Sadece yöneticinin bu tip bir uygulamayı rahatlıkla yapabilecek karakterde olması beni bu duruma düşürdü... Kara kaşını kara gözünü sevmediği için çıkarttı.. Öncelikle bu davada bana eşlik edecek ve beni savunacak avukatımı da kazanacağım paraya göre destekleyeceğimi bildirmek isterim. Çünkü ben bunu haklı durumumu ispatlayacak ve gururumu kurtaracak bir dava olarak görmekteyim. Elimde birkaç tane mail var, benim işyeri için ne kadar özverili çalıştığımı. Ayrıca elimde bordrolar var, her ay en az 45 saat mesaim var.. Haftasonları bile oradaydım.. Ayrıca bu şirket kariyer.net üzerinde sürekli en az 50 kişi arıyor.. Tüm departmanlarda yüksek eleman sirkülasyonu var.. Her giren kaçıyor.. Ayrıca bu sadece hastana genelinde değil. 16 yıldır orada çalışan benim yöneticim ise çok sayıda kişiyi işten çıkarttı, insanları ismen tanıyorum, birçok insan da istifa edip gitti...Bu hem şirketin, hem de yönetimin başarısızlığı değil midir.. Sonuçta bu personel giriş-çıkışları SSK kayıtlarında mevcut ve benimle aynı anda genç bir mühendisi daha hiçbir gerekçe göstermeden çıkarttılar...Elimde birkaç tane diğer mailler var yöneticinin bana yazdığı üslupsuz yanıtları gösteren.. %50 ihtimalle de olsa başka departmanda çalışan ve tanıklık yapabilecek arkadaşım var (ama yapmayabilir, çünkü halen orada çalışmaktadır). Fakat oradan ayrılan kişilerden de bir ihtimalle tanık bulabilirim.. Sorularım: 1-Şirkete ve yöneticiye bu kadar borcumun harcımın içerisinde (bankaya ev taksidim var) beni işten çıkarttığı için ayrı ayrı maddi veya manevi tazminat davası açabilir miyim? 2-Tanıklık yapmak isteyen olur ise; isimlerini vermeden sadece yargı organlarının bileceği şekilde yazılı tanıklık yapabilirler mi (çünkü o şirket ile araları bozulsun istemezler) 3- Yöneticiye mi, yoksa şirkete mi maddi yada manevi tazminat davası açmak daha kolay olur? 4- ben bunu yapan yöneticinin de ceza almasını istiyorum. Kazanabilmemiz için en fazla kaç liraya kadar dava açabiliriz? Lütfen bu konuda bana destek olun, hem ben hakkımı bulayım, hem de bu kişiler, insanların ekmek paraları ile keyiflerine göre oynamak ne demekmiş görsünler...