Hacizli maaş ve iş değişikliği
Merhaba;
İKi yıl önce bir cihaz kampanyasından yararlandığım gsm operatörüne olan faturalaralarımı ödeyemeyince hakkımda yasal takip başladı. Söz konusu hukuk firmasına pek çok kez makul taksitler halinde borcumu ödemek istesemde boyumu aşan rakamlar talep edildiğinden bir türlü borcumu taksitlendiremedim.
Söz konusu hukuk bürosu bu hafta itibariyle maaşımın 4 te 1 i için haciz kararı çıkartmş. LAkin sorun şu ki ben gelecek hafta iş değiştireceğim. Bugün büroyu arayarak borç tutarını hacze gerek kalmadan en azından iki parça halinde alıp alamayacaklarını sordum, kendileri bunun mümkün olmadığını ancak tamamını ödeyebileceğimi belirtti.
Bilmek istediğim konu şu ; hukuk bürosunun yeni çalışmaya başlayacağım iş yerini tespiti ve o işyerinde ki maaşım için haciz işlemi başlatması ortalama ne kadar süre alır?
Bu süre benim için çok önemli çünkü yeni bir iş ortamı için böyle bir sorun yaşamak istemedeğim gibi büro işlemleri resmen başlatana değin bu parayı toparlayıp tamamını ödemeyi amaçlıyorum.
KOnu hakkında bilginize ve desteğinize ihtiyacım var. Şİmdiden teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar
Adelyn
Cevap: Hacizli maaş ve iş değişikliği
Borcunuzun icra işlemlerinin yürütüldüğü icra dairesine giderek ilk taksiti peşin ödemek kaydı ile borcunuzu 4 taksitte ödemek istediğinizi beyan eder ve gereğini yaparsanız başlamış icra takibi durur. Taksitlerinizi muntazaman öderseniz borçtan bu şekilde kurtulursunuz. Fakat ödemelerinizi aksatır veya hiç yapmazsanız bu kez alacaklı hakkınızda taahhütü ihlal nedeni ile tazyik hapsi istemli dava açabilir.
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
borcunuzu 4 taksitte ödemek istediğinizi beyan eder ve gereğini yaparsanız başlamış icra takibi durur.
Bu durum her ahvalde geçerli mi?
Yani borç miktarı, borcun oluş şekli, icranın mesnedi bir mahkeme kararı ise v.s. her halde 4 taksit talebi kabul edilir mi?
Öncelikle yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Forumlarda incelediğim kadarı ile ikinci iş yerine ne kadar süre içerisinde haciz yazısının gelceğine dair net bir bilgi bulamadım.
Sayın İsmail bey;
Belirttiğiniz yöntem mantıklı ve aynı zamanda riskli. Ben taahhüt süresi içerisinde işten ayrılırsam ve ödeme yapamazdam hakkımda hapis cezası kararı verilebilir anladığım kadarı ile. Bu durumda maaşıma haciz konulmasını beklemek daha mantıklı gibi göründü gözüme. Borç tutarı 2.417 tl. Normalinde ben bunu 3 parça halinde öderim yada biriktiririm. En kötü ihtimallede söylediğiniz gibi icra dairesine taahhüt vererek bu işlemi durdurabilirim.
Lakin asıl öğrenmek istediğim; hukuk bürosunun yeni iş yerine haciz karaını göndermesi ortalama ne kadar süreç içerisinde gerçekleşiyor?
Teşekkürler
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bu durum her ahvalde geçerli mi?
Yani borç miktarı, borcun oluş şekli, icranın mesnedi bir mahkeme kararı ise v.s. her halde 4 taksit talebi kabul edilir mi?
İİK Madde 111 - Borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeği taahüt eder ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi durur.
Şu kadar ki borçlunun kafi miktar malı haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şarttır.
(Değişik fıkra: 09/11/1988 - 3494/13 md.) Taksitlerden biri zamanında verilmezse icra muamelesi ve süreler kaldığı yerden devam eder.
Ama haciz yapılmış olması gerekiyor anladığım kadarı ile. Bir de nafaka ödemelerinde böyle bir şey olmadığını öğrendim forumdaki diğer konularda. Nafaka davasında hemen ödenmesi gerekiyor.
Evet nafakaya dayalı takiplerde taksitlendirmeyi alacaklının da kabul etmesi gerekiyor.