Mirasla sahip olunan hissenin satış talebi
Merhaba,
Dede ve babalarımızdan kalan miraslar neticesinde yeğenlerimde dahil olmak üzere 2 dükkan ve 2 dairede tapuda iştirak halinde (elbirliği) kayıtlı olmak üzere ortağız. Yeğenimin hisseleri küçük olmakla beraber satışını istemektedir. Benim hisselerini alabilmem için maddi açıdan zaman tanımasını istediğimde mahkemeye gideceğini ifade etmektedir. Sorularım :
1- Mahkemeye gittiği takdirde mahkeme öncelikle diğer hissedarlarla bana davacının hissesini alıp almayacağımı teklif eder mi , direk ihale ile satışa mı gider ?
2-Mahkemenin mülkler için belirleyeceği rakam rayiç bedellerin üzerinde mi gerçekleşir ? Genel uygulama nedir ?
3-Bir bina dahilindeki bu mülklerden kendisine isabet eden hisseleri ödeyerek aldığımda ve bina da herhangi bir hisseli mülkü kalmadığında ileride binanın arazisinden ( toprak hakkı ..vs ) yasal bir hakkı kalır mı ?
4-Bu konunun maddi ve manevi anlamda en karlı çözümü anlaşarak mı olur yoksa mahkeme sonucu ile mi ?
Cevap ve görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum .
Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Mirasla sahip olunan hissenin satış talebi
Yukarıda bahsettiğim konuda hızlıca cevap ve görüş bildirebilecek biri varsa çok sevinirim .
Teşekkürler.
Cevap: Mirasla sahip olunan hissenin satış talebi
Anlaşarak çözmeniz en karlı metoddur.
anlaşmazlık halinde izale-i şuyu ( hissenin giderilmesi) davasında; Müşterek mülkiyet yani hisseleri belli olmayan elbirliği ile mülkiyet söz konusu ise hisselerin belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde oran orantı belli olmaz, Bunun belgeside veraset ilamımıdır. Bu durumda gayrimenkullerin tamamı açık artırma ile satılır. Bedeli veraset ilamındaki hisselere göre taksim edilir. Bu durumda ön alım hakkı söz konusu değildir. cins tashihi yapılan yapılarda kat mülkiyeti esastır. Arsa payı kat mülkiyeti kütüğünde her bağımsız bölüm için belirlenmiştir. Bir arsa üzerinde bulunan yapıların tüm bağımsız bölümlerinin maliki olan arsanın tamamınında maliki olmuş olur.