Bağ-Kur Geriye Dönük Borçlanma?
Merhaba, sizden bir ricamız olacak. Babamın 1981/1985 yılları arasında vergi mükellefiyeti bulunmaktadır.Dolayısıyla 20/04/1982 yılına ait sicil numarası çıkmaktadır.Daha sonra Mayıs 2002 yılında, 2 seneye yakın tekrar vergi mükellefi olup, 2004 yılının başlarında kapanışını veriyor.Bağ-Kur'a başvuru yaptığımızda ( bilgisayar kayıtlarında da çıkmayıp dosyasından ) 1985 yılı itibari ile kapanışın yapıldığını geriye dönük borçlanmanın olamayacağını söylediler.Bizim de bundan yola çıkarak 2002 yılındaki 2 senelik kayıtla 1982 tarihinde ki kayıtlı sicil numarası ile geriye doğru borçlanma olabilir mi? Bu konuda bilgilendirmeniz bizi çok memnun eder.
Cevap: Bağ-Kur Geriye Dönük Borçlanma?
Bu konuda bilgi verebilecek biri yok mu arkadaşlar?? :(
Sorun net anlaşılmıyor tam olarak ne öğrenmek istediğini şahsen ben anlayamadım.
Ancak işine yararmı bilemem şu şekilde bilgi vereyim.
1982-1985 ve 2002-2004 yılları arasındaki vergi mükellefiyetinizle birlikte
bağkura tescil ve kayıt yaptınızsa yani bağkur sicil numaranız varsa.
yürürlükte olan yeniden yapılandırmadan faydalanarak borcu ödeyebilirsiniz.
Toplamda ödenmemiş tutar 60 aydan fazla ise borç ve hizmetiniz silinmiştir bu durumda ihya etmeniz gerekmekte. İhya ettikten sonra yine borcu ödersiniz..
Fakat vergi mükellefi olduktan sonra bağkura tescil ve kayıt yaptırmadıysan
bağkur sicil numaran yoksa. kısacası bağkurun kapısından içeri hiç girmediysen
1 ekim 2008 den önceki günleri borçlanmana imkan ve ihtimal yoktur.
Vergi kaydın olsade 1 ekim 2008 öncesine geriye doğru borçlanmanız söz konusu değil.
Alıntı:
1982-1985 ve 2002-2004 yılları arasındaki vergi mükellefiyetinizle birlikte
bağkura tescil ve kayıt yaptınızsa yani bağkur sicil numaranız varsa.
yürürlükte olan yeniden yapılandırmadan faydalanarak borcu ödeyebilirsiniz
Aynen böyle, ama ufak bir nokta var, 1985 te kapanış verilmiş, vergi mükellefiyeti olmadığı için.
Daha sonra 2002 de giriş yapmış.Biz şimdi 2002den geriye dönük borçlanabilirmiyiz?
1982 de tescil kaydı var. sicil numarası elimizde bulunuyor.
ekim 2000 de çıkan bir yasa biiz etkiler mi? yeni bir yasa çıkmış ve eskiye dönülemez diye bir şey söyleniliyor.
Ksr bakmayın biraz karışık olmuşsa, elimden geldiğince açık olmaya çalıştım.
:) olayı bana biraz daha açabilecek biri yok mu?
2002 den geriye doğru borçlanamazsınız çünkü vergi mükellefi değilsiniz.
sadece vergi mükellefi olduğunuz dönemleri hizmet süresi olarak alabilirsiniz.
Evet ekim 2008 de çıkan yasada geriye dönülemez bu doğru ancak bu konu sizi bağlamaz
zira sizin 1982 den bağkura girişiniz var. bu nedenle siz 1982-85 ve 2002-2004 yılları arasındaki
esnaflık yaptığınız dönemlerin hizmetinden faydalanırsınız.
Kısacası eğer söylemek istediğiniz aradaki vergi kaydı olmayan boş geçen dönemleri
geriye doğru borçlanabilirmiyim diye soruyorsanız
hayır borçlanamazsınız
hım anladım. vergiye tabi olmadığımız dönemlerde borçlanmamızın imkanı olmadığını söylüyorsunuz yani.Tşk cvp için.
sgk da şuan bizim esnaf ve sanatkar odası kaydımıızn olup olmadığını soruyorlarda eğer ki oraya kaydımız olursa babamın emekli olması mümkün, yani borçlanma yapılabilir. Sgkdakiler mi bize doğru bilgiyi vrmiyor yoksa böyle bir şey var mı?
Birde o tarihlerde esnaf olan herkesin kaydı, esnaflar odasında kayıtlı olması zorunluymuş.
çok soru soruyorum ama bunun hakkında bilgniz var mı? okaar şuan zor durumdayız ki, biizm için çok önemli bu konu olursa çok büyük bişey olmuş olacak bizim için.
Arkadaşım bu konuyu bu forumda sosyal güvenlik başlığına açsaydın ve sorunu daha net sorsan eminimki sgk konusunda daha bilgi birikimi olan üyelerimiz size daha tatmin edici cevaplar verirdi.
En başta konuyu yanlış yere açmışsınız...
Tekrarlamak gerekirse ticari faliyetiniz devam ediyorsa esnaf sicildede kaydınız devam ediyordur
memurlar bu nedenle sormuşlardır ve evet eğer kayıtları açık görünürse borçlanıp öder ve şartlar yerine gelmişse emekli olursunuz.
Ama ticari faliyet yoksa geriye dönük borçlanamazsınız. sadece askerlik veya yurt dışı çalışması varsa onları borçlanabilirsiniz bu konuyu araştırın