Keyfi ve haksız yer değiştirme
Slm arkadaşlar forumda ince bir arama yaptım ancak kendi soruma bir cevap bulamadım.
Ben 657 Devlet Memuruyum. 6 senedir aynı birimde çalışıyorum. Çalıştığım İlçedeki birimimimde hiçbir sorun yokken yerim değiştiriliyor.Birim Amirinin ve beraber çalıştığım kişilerin değiştirilmeme itirazı var. Bu konuda şahitlik yapabilir ve ifade verebilirler. Ancak Birim Amirinin yerine İlçe Müdürü aynı ilçe içerisinde evime daha uzak olan bir yere tayinimi çıkartıyor. Hakkımda açılmış yanlış anlamadan mütevellit adli bir soruşturma var. İdari soruşturmada yoldadır.Ama dediğim gibi yanlış anlama olduğundan dolayı yüzde 95 takipsizlikle sonuçlanacağı muhtemel.
Yer değiştirme tebliğ edildikten sonra Ankara 14. İdare Mahkemesin verdiği karardaki "Atamalarının kamu yararı ve hizmet gerekleri sınırları içinde kullanılmasının gerektiğini vurgulayarak ve benimle birebir çalışan Birim Amirimi şahid göstererek idare mahkemesine gitmeyi planlıyorum.Çünkü Benim tayinim çıktığında hem ben hem çalıştığım yer hemde yerime gelecek kişi zorluk çekecek.Yani atama tamamen faydasız ve keyfi.
Benim öğrenmek istediğim hiçbir sebep yokken yada adli, idari bir soruşturmanın neticesi çıkmadan böyle bir atamaya karşı ne yapabilirim.Yer değiştirmem önemli değil heryerde işimi yaparım ancak böyle haksız yere rızam olmadan yer değişitirilmem ister istemez insanın zoruna gidiyor.Eski yerime dönebilirmiyim, Keyfi uygulama yapan İlçe Müdürüne herhangi bir yaptırım uygulanabilirmi. Cevaplarınız benim için çok önemli şimdiden teşekür ederim.
Cevap: keyfi ve haksız yer değiştirme
Daha önce İlçe Müdürlüğündeki biriminize kim tarafından atanmış veya görevlendirilmiştiniz?
2006 yılında İçişleri Bakanlıgınca il'e atamam yapıldı. O zaman merkez ilçeler kurulmamıştı. 2008 yılında merkez ilçeler kuruldu ve yine Bakanlık onayı ile İl Müdürlügünce İlçeye atamam yapıldı.Yani çalıştıgım yer aynı sadece ilçe müdürlükleri kuruldu.
İlçe Müdürünün sizi ilçedeki birimler arasında görevlendirme veya yer değiştirme yetkisi varsa, idari yargıdan bir netice alabileceğinizi düşünmüyorum maalesef. İdare, birim değişikliğinizi kamu yararı ve hizmet gereği olarak takdir yetkisidir şeklinde kendini savunur. Ancak birim değişikliğinin sebebi kamu yararı ve hizmet gereği değil diyorsanız ve bunun hukuki delillerini sunabilecekseniz, idari yargıya müracaatta bulunabilirsiniz belki. Bu şekilde davayı kazanırsanız, eski biriminize dönersiniz.
Cevap: Keyfi ve haksız yer değiştirme
yanıtlar için çok tesekürler Çobanoğlu;
İlçe Müdürünün direk yer değiştirme yetkisi yok il Müdürlüğü kanalı ile atamayı yaptırabiliyor. Kamu yararı ve hizmet gereği takdir yetkisi birim amirinin değilmidir. Çünkü çalıştığım yer İlçe Müdürlüğüne bağlı ayrı bir birim ve başımızda birim amiri var. Birim amirinin ve yanımda çalışanların bölge idareye lehime bir rapor yazması ile Kamu yararı ve hizmet gereği olduğunu kanıtlayabilirmiyi
Yaptığım araştırmalarda da İlçe Müdürünün daha önceki atamalarda da gönülsüz ve taraflı atamalar yaptığını doğrulayacak İlçe çalışanları mevcut, Artık atamamız yapılınca hepsini bir toplayıp bir dava dosya hazırlarız. Fikirlerin için tekrardan teşekürler.
Anlattığınıza göre atama ve takdir yetkisi İl Müdürünün veya Valinindir. İyi günler dilerim.
En son gelişmeler ve yaptığım görüşmelere göre, geçirmiş olduğum soruşturma neticesi yer değiştirildiğimi öğrendim. Yer değiştirilmesine sebep soruşturma daha neticeye ulaşmadan ve aynı çalıştığım yerde benden daha ağır suçlarla soruşturması alan ve neticelenen ceza alan çalışanlar var ve hala aynı birimde görevdeler.
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)'de insan Hakları ihlali kısmı var burda ayrımcılık diye bir madde var.Bölge idareye gitmeden aynı yerde çalıştığım ve soruşturma neticelenmiş kişileri örnek göstererek ayrımcılığa uğradığım konusunda bir şikayet yazsam netice ne olur diye merak ediyorum.