Yurtdışına firar hakkında
Merhaba herkese.
Tüm forumu araştırdım ancak net bir bilgi bulabilmiş değilim.
1. Yurtdışına firar durumunda ne gibi işlemlerle karşılaşırız?
2. Eğer yurda geri dönmek istersek ceza süresi (6 ay 10 gün) değişirmi?
3. Yurtdışında pasaport yeniletmek istersek veya bulunduğumuz ülkede çalışma vizesi almak istersek herhangi bir zorlukla karşılaşırmıyız?
4. Türkiye'ye giriş çıkışımız sorun yaratırmı? Havaalanında polis tarafından gözaltına alınırmıyız?
5. Zorunlu hizmet konusunda herhangi bir duyum alan varmı? Bu işkence ne zaman son bulacak?
Cevap: Yurtdışına firar hakkında.
Arkadaslar bu sorulara cevap verebilcek bilgili biri yokmu??
Cevap: Yurtdışına firar hakkında
Bu konuda hep cevapsız kalmış forumları incelediğimde bunu farkettim ama pek tecrübeli arkadaş yok sanırım çünkü hep aynı soru sorulmuş fakat cevaplar çok kısıtlı. Daha önce yurtdışına firar eden birilerine ihtiyacımız var.
evet buyuk ihtimal ole okuyan cok ama hala bu konuda bilgi sahibi biri yok sanirm...neyse carpediem bisi ogrenirsek paylasim...
Ben 2 yildir yurtdisinda yasayan firari bir subayim. Haliyle bu sure zarfinda turkiyeye gidemedim, ve su anki durum degismedikce de gidemeyecegim. Sorularinizin belli kisimlari baska konu basliklarinda cevaplandi ama cevaplanmayanlari da var. ben de o cevapsiz kismi merak ediyorum ama bildigim kadariyla yardimci olmaya calisayim:
1. Yurtdışına firar durumunda ne gibi işlemlerle karşılaşırız?
Yurtdisina firar ettigini ozellikle dosyana yazmiyorlar (eger yurtdisindaki bir birlikten, gemiden vs atlayip kacmadiysan). O yuzden Turk sinirlarina ya da havaalanina gelene kadar yurticinde firar edene ne islem yapiliyorsa sana da o yapiliyor.
2. Eğer yurda geri dönmek istersek ceza süresi (6 ay 10 gün) değişirmi?
Bunu ben de cok merak ediyordum ama yaklasik 6-8ay once burada bir forumda yanitlandi: Onceki soruda dedigim gibi, dosyana yurtdisina firar etmistir yazmadiklari icin ceza suresi ayni. ozellikle 2004teki kararla artik o meshur "yurtdisinda mazeretsiz 3 gunu gecirenler" ifadesi kaldirildi. Yanlisim varsa duzeltsinler fakat yurtdisi yurtici firar ceza farki kalmadi.
3. Yurtdışında pasaport yeniletmek istersek veya bulunduğumuz ülkede çalışma vizesi almak istersek herhangi bir zorlukla karşılaşırmıyız?
Bu soru benim en cok cevabini ogrenmek istedigim soru. pasaportumun hala gecerlilik suresi var, ama bittigi zaman ne yaparim bilmiyorum hala. konsolosluga gidip pasaport uzatma islemi yapinca (ozellikle bu yeni çipli pasaportlar turkiyeden hazirlaniyip gonderiliyor) basimiza ne gelir bilmiyorum. Onun disinda gecerli bi paraportun oldugu surece bulundugun ulkede her turlu izne, oturma kartina vs basvurabilirsin. Ben hatta yurtdisinda bulundugum ulkeden baska bir ulkeye gidecegim icin vize basvurusu bile yaptim, sorun cikmadan vizeyi aldim. Problemimiz sadece turkiye ile, yurtdisinda kimse seni aramaz, firarda oldugun cikmaz. Interpolle ya da kirmizi bultenle aranmiyoruz sonucta :)))
4. Türkiye'ye giriş çıkışımız sorun yaratırmı? Havaalanında polis tarafından gözaltına alınırmıyız?
Bu soru cevaplandi defalarca, en buyuk sorunumuz o zaten. Havaalaninda GBT yapiliyor ve direk gözaltina aliniyoruz. Ilk iki soruda cevapladigimin uzerine belirteyim, burada havaalaninda yakalanmanin senin cezana bi etkisi yok, yani bu adam yurtdisindan geldi yurtdisi firar islemi yapalim demiyor kimse. dosyanda ozellikle yurtdisina firar etmistir yazmadigi surece sorun yok. Ama ne farkeder sonucta pasaport kontrolde aliyorlar iceri...
5. Zorunlu hizmet konusunda herhangi bir duyum alan varmı? Bu işkence ne zaman son bulacak?
Zorunlu hizmet yillardir 9 yila dusecek derler. derler de ne zaman olur bilmiyorum. onemli olan o degil ama, firar olayinin kaldirilmasi ve istifa hakkinin verilmesi. Su anda er/erbaslara bakaya, firar, yoklama kacagi vs suclari icin hapis cezasini kaldiracak bir kanun tasarisi hazirligi var. Buraya bizi de katarlarsa sorun kalmaz. Ama devamli durumumuzu anlatmak ve bilgilendirmek durumundayiz. Milletvekili olsun kose yazari olsun genel anlamda toplum olsun, cok az kisi bizim 15 yil mecburi hizmet yuzunden firar etmek durumunda birakildigimizi bilmiyor, herkes tazminat odeyip istedigimizde ayrilabildigimizi saniyor. Bu konuda kamuoyu olusturmak lazim.
Ayrica Hukmun aciklanmasinin geri birakilmasi (HAGB) kanunu geregi 2006 mart oncesi ilisigi kesilenler hapis cezasindan kurtuldular. sonra kaldirildi bu bizim icin. Tekrar gundeme gelmesi olabilir. Tecavuzcu, hirsiz vs her kim ki 2 yildan az hapis cezasi alir, o HAGB'dan faydalanir, yeter ki firar eden bi askeri personel olmasin.
durum bu.
Saygilar.
Macabre tamamiyle ayni durumdayiz ben 1.5 yildir yurtdisinda firarda olan bir subayim.. senin belirttiklerinin aksine bende birsey duymadim...bilgiler icin sagol...ozelden gorusebilirsek goruselm...
firarsubay@windowslive.com
bu adresten mail atabilirsin.
selamlar
Teşekkürler bilgi paylaşımı için. Eğer bu konularda bilgi öğrenebilirsek lütfen paylaşalım çünkü ciddi anlamda bilgi kıtlığı var bu konuda...