Merkezi ısıtma petek sayısının yasal dayanağı
Merkezi sistemli ısınan bir sitede sitenin ilk yapıldığı dönemlerde daireleri satın alanlar ve özellikle büyük daireleri alanlar satın aldıkları inşaat şirketi ile görüşerek dairelerinde bulunan petek sayıları arttırmışlardır. Daireyi saın alacaklarının talebi; talebin yasal olması nedeniyle kabul edilmiş ve petel sayıları arttırılmıştır. Tüm araştırmalarıma rağmen hangi kanun ve düzenleme ile bu hakkın kat maliklerine dayandığını bulamadım. Br kısım meslektaşımız İskan ile ilgili bir kanunda ilgili bir düzenleme olduğunu belirtmiş ise de ben bu konuda bir bilgi edinemedim. Bu konuda bilgisi olanların paylaşmalarnı önemle rica ederim
Cevap: Merkezi ısıtma petek sayısının yasal dayanağı
Büyük dairelerdeki petek sayıları arttırılmış. Neye göre arttırılmıştır ?
- Küçük dairelere göre mi ?
- Konumuna göre mi ?
- Yoksa büyük daire almaya gücü yetmeyen küçük dairelerde oturanların hasetliği neticesi çıkan dedikodu mu ?
Şimdi öncelikle bu binanın bir Kalorifer Tesisatı projesine bakmak lazım. Projeyi ilgili belediye'den bulabilirsiniz.
Tesisat hesabı yapılırken, binanın içerisindeki dairenin çatı/zemin, kuzey/güney vs hesapları yapılır ve ona göre radyatörleri belirlenir. Şöyle ki bunlardan haberi olmayan daire sakinleri, başka bir komşusunu ziyarete gittiğinde kendi kendine "bizden daha büyük radyatör peteği var" diyebilir.
Projeyi ele geçirdikten sonra, gerçekten proje hilafına bir durum var ise önce tespit yaptırılır akabinda dava açılabilir.