Cevap: Babamdan kalan miras
Tekrar merhaba,
Nüfus müdürlüğünden babamın ölüm kağıdını aldım. Veraseti alma aşamasındayım. Aynı zamanda karşı taraf beni ikna etme amacıyla bazı borç evraklarını gönderdi. Buna göre evin 1750TL emlak vergisi borcu, 28000TL kaçak elektrik borcu vardır. Kaçak elektrik için icra takibi yapılmış ancak evde kimse bulunamadığından kağıt bırakılmıştır. Elektrik borcu ölen babamın teyzesi adınadır, icra takibi de teyze adına yapılmıştır. Teyzenin mirasçıları olan kızı ve oğlu reddi miras yapmamıştır. Bu durumda elektrik borcundan teyzenin mirasçısı olmayan ben sorumlu tutulabilir miyim?
Babamın hissesi olması gereken diğer bir evi de dedem sağlığında amcamın üzerine bedelsiz geçirmiş, miras kaçırma yoluna gitmiştir. Bu durum çok uzun zaman önce olmuş ancak bizim yeni haberimiz oldu. Bu konuda da dava açılabilir mi?
Akrabalarım hakkımdan feragat etmem için baskı yapmaktadırlar. Hergün defalarca kez aramakta ve rahatsız etmekte, elektrik borcundan sorumlu olduğumu iddia etmektedirler. Babamın yıllar önce evdeki hissesi karşılığında kendilerinden para aldığını iddia etseler de ellerinde bunu kanıtlayacak bir makbuz yada delil yoktur. Babam sağlığında yasal olarak hakkından feragat etmemiştir. Yıllar boyunca teyze diğer mirasçılara evin kullanımı karşılığında herhangi bir kira ödememiştir. Bu geçmişe yönelik kiralar da ayrıca talep edilebilir mi?
Cevap için şimdiden teşekkürler..
İntikal yapılmamış bir gayrimenkulden oluşan borçlar kullanıcıya aittir.Borç ferdidir. Çünkü siz kira geliri almadınız.
Gayrimenkulde tasarruf hakkını kullanan onlardır.
Önerim: 1- Vekalet vermenize gerek yok müşterek mülkiyete çevirebilirler.( varislerden herhangi birisi )
2- Diğer tereke için mirasçılığınızın tesbiti davası açılabilir. Miras kaçırma iddasında bulunabilirsiniz
3- Borç bırakanın birinci derece mirasçıları vardır. reddi miras talepleri olmadığı için varistirler. Bunlara intikal edecek hisse icraya esastır.
Sayın Turhan Harita,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.