Cevap: yönergenin geçerliliği
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bilim ve Sanat Merkezi Yönergesi'nde atanacak personelin yüksek lisans veya doktora yapmış olması şartı getirilmiyor. Yönergenin 43. maddesinde "Üstün yetenekli çocuk/öğrencilerin eğitim-öğretimlerinde görev alacak müdür, müdür yardımcıları ve öğretmenlerin hizmetteki performansları, alanları veya üstün yeteneklilerin eğitimi ile ilgili alanda yüksek lisans veya doktora yapmış olmaları, üstün yetenekli çocuk/öğrencilerin hizmet içi eğitimi, seminer ve kurslarına katılmış olmaları gibi nitelikler göz önüne alınarak atama kriterleri, Personel Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünce belirlenir ve atamaları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Bakanlıkça yapılır." deniyor. Yönetmeliğin 8. maddesinin 3. fıkrasında da "Bilim sanat merkezleri yöneticiliklerine öncelikle bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır." deniyor. Bu durumda yüksek lisanssız veya doktorasız atamalarla ilgili olarak idari yargıda bir netice alınabileceği kanaatinde değilim. Mevzuatta bağlayıcı hüküm olmadığından idari yargı idarenin takdiri der diye düşünüyorum.