Ölen kişi'nin vergi borcunun akıbeti ne olur?
Merhabalar,
Benim kayınpederim 2008 yılında vefat etti. 2003'ten kalan vergi borcunda 2600 gibi bir rakam ana para görünüyor. Bunu şöyle öğrendik rahmetliden kalan bir borç var mı diye vergi dairesine gittik 13 bin tl olmuş faizle. Bu kadar faiz nasıl olur anlamadık %9 değil mi yıllık faiz.
Asıl sormak istediğim şu bir çok evladı var rahmetlinin fakat sadece muhtaç bir kızı ve karısı hariç diğerleri reddi miras verdi. Kalan mirasçıların hiç bir mal varlığı yoksa bu borcu ödeme güçleri yoksa bunu nasıl ispat eder ve bu borcu silebilirler?
O zamanın mirasçı kızı şu anda benim eşim. Evlilik ortak kurum olduğu için bu borçtan benim etkilenme durumum var mıdır? Bir ev aldık ve kredisini ödüyoruz mal varlığım sadece bu. Ve eşimde bende sigortalı bir işteyiz yani maaşımız var.
Cevap: Ölen kişi'nin vergi borcunun akıbeti ne olur?
Alıntı:
Chotanaq rumuzlu üyeden alıntı
Benim kayınpederim 2008 yılında vefat etti. 2003'ten kalan vergi borcunda 2600 gibi bir rakam ana para görünüyor. Bunu şöyle öğrendik rahmetliden kalan bir borç var mı diye vergi dairesine gittik 13 bin tl olmuş faizle.
Eşinizin borcu kızlık soyadından kendisine kalan borç değilmi ?
Şu anda sizin soyadınızı taşımıyor mu ?
Evlilik ortak bir kurum olsada borç evlenmeden öncesinden olduğundan dolayı size aksetmesi mümkün gözükmüyor.Neticede ayrılık durumunda bile mal varlığı konusu evlendikten sonra edinilmiş mallar olarak değerlendirilir.
Borcunuzun faizi ile yeni vergi affı ile tekrar yapılandırılmış olması gerekiyor.Öncelikle bu durumu öğrenmeniz gerek vergi dairenizden.Bu hususa dikkat ederek hak kaybı yaşamayınız.
Vergi dairesine gidip 6111 nolu yasa kapsaminda basvurmak istediginizi soyleyin. Faizleri silip yerine enflasyona dayali cok daha dusuk bir rakam cikacaktir. Onu da 18 tsksitle 36 ayda odeyebilirsiniz. Son basvuru 2 mayis.
Eşiniz o dönemde neden reddi miras talepli dava açamamış acaba?
Eğer mazur görülebilir bir nedeni var ise ve rahmetli babası öldüğünde borca batık halde ise mirasın hükmen reddi talebini havi bir dava açarak sorumluluktan kurutlunması hakkı olacaktır.