-
Rekabet kanunu
Merhaba; Bilişim sektöründe satış ve hizmet veren bir firmayız. Satış tarafında ithalatçı firmalardan aldığımız ürünleri belirli kar oranları ile son kullanıcıya satarak gelir elde ediyoruz, ancak bir çok üründe ithalatçı firmaların aylık-yıllık satış oranımıza göre yapmış olduğu indirimli alış fiyatlarımız teknoloji marketlerinin son kullanıcıya satış yaptığı rakamlardan bile yüksek oluyor. Bu durumda müşterilerimize fiyat verdiğimiz zaman müşterilerimiz internet ortamında fiyat araştırması yaptığında bizim rakamlarımız yüksek çıktığı için müşteri gözünde satış tarafı ile ilgili olarak sanki kazık atmaya çalışıyoruz gibi bir imaj ortaya çıkıyor ve satış tarafında müşteri gözünde oluşan bu imaj ister istemez hizmet tarafında da bizi etkilemektedir.
Konu ile ilgili olarak yapabileceğimiz yaptırımlar ve uygulamalar nelerdir bu konuda yardımlarınızı beklemekteyim.
Saygılarımla.
-
Cevap: Rekabet kanunu
Bu sadece sizin sektörünüzde değil ki. Bir bakkala da örneğin kola çok zaman süpermarketin sattığından pahalıya satılmak istenir ve bakkallar da süpermarketlerden alışveriş yaparlar bu gibi kalemlerde.
Ancak rekabet kanununa konu olabilmesi için bildiğim kadarı ile size ve o teknoloji markete farklı kurallar uygulamalı. Yani siz de o teknoloji market kadar ve aynı şartlarda mal aldığınızda size de teknoloji markete uygulanan fiyatlar, iskontolar ve risturnler uygulanıyorsa, rekabet kanunu açısından sorun olmadığı kanaatindeyim.
-
Sayın Şenol Bey; Dediklerinize katılıyorum ancak bizler son kullanıcıya hitap ettiğimizden dolayı bu tarz marketlerde yer alan fiyatlardan ötürü müşteri gözünde farklı bir bakış açısına neden oluyoruz. Şöyleki benim bayisi olduğum bir ithalatçıda yer alan bir ürünü ben bana özel rakam olarak 180$+kdv ve üstelik bu rakam peşin ödeme durumunda kredi kartına taksit seçeneğini kullanmak istersem bankasına ve kartına göre farklı vade farkları var. Ancak aynı ürünü teknoloji marketler son kullanıcıya 168$+kdv gibi rakama satıyor bu durumda takdir edersiniz ki müşteri gözünde bizlerin düştüğü durum ne yazık ki hoş olmuyor ve müşteri kaybımıza neden oluyor. Bu durum haksız rekabete girmezmi?
-
http://www.rekabet.gov.tr/dosyalar/b...lge7/kanun.pdf
İlgili kanunu burada görebilirsiniz. Bunu iyice okuyun isterseniz. Benim gözümden kaçan bir şeyler sizin gözünüze takılabilir.
Ancak örneğinizde rekabeti engelleyici bir durum göremiyorum. Satıcı belli miktarlarda alımlar için belli şartlar koymuş. Siz de o miktarlarda alım yaparsanız size de aynı şartlar uygulanmıyorsa rekabetin ihlali gibi şeylerden bahsedebiliriz.
Örneğin ben Datateknik bayii idim. Örneğin bir ürünün fiyatı 500 dolardır, Bir faks gelirdi "Bu üründen falanca tarihler arasında 2500 adet alırsanız fiyatı 350 dolardır" diye. Biz ayda bir tane ancak sattığımız için buna gülümser geçerdik. Ama 2500 adet almak istesek, biz de o fiyattan alabilirdik. Dolayısı ile bu rekabet ihlali değildir.