Araç kiralama ve açık senedin fazla doldurulması
merhabalar kolay gelsin ben bir araç kiraladım bir gün daha sonra bir hafta uzattık telefonla. sözleşmeyi bir gün yaptık ve parasını verdim.daha sonra bir hafta uzattım aracı teslim de vereyim dedim ve aracın anahtarını içinde unuttum aracı açamadım yedek anahtarla şahıs geldi aradım aracı aldı ama ödeme yapamadım 500 tl borcum kaldı senedimi vermedi.ödeyeceğimi söyledim ama bir ay süre istedim şahıs açık senedimi 6000 tl olarak icraya vermiş şuan icrada ben savcılığa suç duyurusunda bulunmalı mıyım nasıl şikayet edeceğim bir de bu durumda haciz durur mu çok teşekkür ederim
Cevap: Araç kiralama ve açık senedin fazla doldurulması
Aslında açık senet verilmesi olayına acilen bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bu hususta ilgili makamlara defalarca projemi yazmış ama bir sonuca ulaşamamış durumdayım.
- - - Updated - - -
Açık Senet Kullanımı Konusunda Düzenleme Yasası Çıkarılması Projesi Taslağıdır.
Senet Nedir: Bir kişinin ödemeye veya yapmaya borçlu olduğu şeyi göstermek amacıyla en az iki kişi arasında düzenlenen kıymetli bir evraktır. Ticari anlamda senet; satılan bir mal ve hizmetin tutarları peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir.
Senet üzerinde bazı bilgilerin yer alması zorunludur, aksi takdirde senet vasfına sahip olamaz. Senet üzerinde düzenleme tarihi, ödeme tarihi, yetkili mahkemeler, senet bedeli, alacaklının adı-soyadı, borçlunun adı-soyadı, borçlunun TC kimlik numarası, borçlunun adresi ve iki adet borçlunun imzası bulunmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca senet üzerine yalnızca imza atılarak alacaklıya verilmesi ve daha sonra alacaklının bunu dilediği gibi doldurması hususunda herhangi bir engel yoktur. Ancak önceden belirlenmiş bir anlaşmaya aykırı bir tamamlama söz konusu ise bu eylem suç oluşturmaktadır. Bu şekilde düzenlenen senetlere açık senet denilmektedir.
Senet üzerinde yer alan tüm bilgilerin borçlunun kendi el yazısı ile doldurulmaması, herhangi bir eksiklik olması halinde senedin geçersiz sayılması hususunda bir yasa çıkarılır ise açık senet mağdurlarının korunması sağlanacaktır. Bu çok basit bir uygulamadır ve bu çok basit bir uygulama ile pek çok yasa dışı eylem engellenebilir.