Ölüm aylığı birikmişini alamıyoruz
Annem 31.08.2006 'da vefat etti 1998-2000 arası 753 gün ssklı çalışmışlığı vardı.900 günü dolmadığından geride kalan 3 kardeşim için aylık bağlatamadık.Şubat 2010 da 1984 yılından bağkuru olduğunu öğrendik, 1985'te kaptılan bir işyeri varmış ve birleştirme ile kalan 3 kardeşime ölüm aylığı bağlanması ve 506 sayılı kanun 66.md ve 05.01.2007 tarihli sgk genelgesine göre annemin ölüm tarihi veya yasanın yürürlük tarihi olan 01 Ekim 2006 tarihi itibariyle birikmiş aylık toplamını da talep ettik.Ancak sgk başvuru tarihinden itibaren aylık bağladı (30.03.2010) ve birikmiş kısmı reddetti.Biz birleştirmeyi yaparken formalite diye 1,00 TL tahsil ettiler borcu gözüktüğü gerekçesi ile 1985'den bu yana bu borcun affa uğramış olması gerekmez mi ve bu tahsilat nedeni ile borç 30.03.2010 da bitmiş görünüyor ve o tarihten bağladılar aylığı biz de dava açmaya karar verdik bu 1tl tahsilat yasal mıdır, değilse emsal bir karar var mıdır onu danışmak istedim.
İlginiz ve bilginize şimdiden teşekkürler.
Cevap: Ölüm aylığı birikmişini alamıyoruz
Bence SGK aleyhine ''Haksız Fiil'' nedeni ile dava açmalısınız. Çünkü atıfta bulunduğunuz 506 sayılı yasa ve bu yasaya dayanılarak çıkarılmış genelge ve yönetmelikler ile hizmet birleştirmeyi mümkün kılan yasa ve mevzuat gereği ilk başvurunuz esnasında SGK'nın ölen sigortalının diğer sosyal güvenlik kurumlarında hizmetleri olup, olmadığını (prim borcu bir başka konu) araştırması gerekirdi. Aşağıda yer verdiğim Yargıtay kararı her ne kadar hizmet birleştirme işleminin sigortalıya dayatılamayacağı temeline dayansa bile aynı zamanda emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlayamayan kişilere tatbik edilmesinin zorunluluk olduğu gerçeğine de ışık tutmaktadır. İyi bir araştırma ile sizin sorununuza çözüm olabilecek Yargıtay kararlarının bulunabileceği düşüncesindeyim. Bu arada yukarıda zikrettiğim hak arama yöntemine idarenin 1 TL'lik prim tahakkuk ettirmesine yönelik itirazınızın geçerli mesnet olmayacağı kanaatindeyim.
Cevap: Ölüm aylığı birikmişini alamıyoruz
bana emsal karar konusunda yardım ederseniz sevinirim biraz baktım yargıtay kararlarına ama bu konular daha detaylı nerede bulunur bilmiyorum.