Askeri Bir Mahalde Saldırı !
Merhabalar ben askeri bir personelim, askeri bir mahalde fiili bir saldırıya uğradım burnumda kırık oluştu saldırıyı yapan devrem ama benden sicil olarak kıdemsiz bu fiili saldırı erlerin önünde yapılmıştır. Amirlerim bu olayı mahkemeye vermemi gerekli cezayı kendilerinin vereceğini söyleyerek benim askeri mahkemeye vermeme engel oldular. 3 gün göz hapsi ile cezalandırarak bana uyarı cezası verdiler. bu durumdan psikolojik olarak çok rahatsız oldum doktor raporum var. şimdi mahkemeye vermek istiyorum bulunduğum ilde askeri savcı yok sivil savcıya şikayet dilekçemi versem o da askeri savcıya gönderse silsileyi çiğnemiş olurmuyum yada disiplin mahkemesi yolu ile mi mahkemeye çıkmalı bu olay ?
Cevap: Askeri Bir Mahalde Saldırı !
Askeri alanda,asker kişiye,asker kişinin darp-cebiri askeri mahkemenin görev alanına girmesi gerekir.Şikayetinizi askeri savcılığa vermelisiniz kanaatindeyim.Sivil savcıya'da verseniz görevsizlik kararı verip olayı askeri savcılığa aksettireceği kanaatindeyim.
Askeri mahkemelik bir olayın cezasını amir veremez.Verdi ise suç işlemiştir.Hakim karşısında bu amir nasıl cevap verecek siz düşünün.Ayrıca bir suçun bir cezası olur.Sizden kıdemsiz devreniz 2. bir ceza ile karşı karşıya gelmeyecektir.
amiriniz muhtemelen hoşnutsuzluk yaratmaktan ceza vermiştir.Aslında üste fiili taarruzdan askeri mahkemede işlem yapılması gerekir.Siz direk askeri mahkemeye şikayetçi olamazsınız.Sizin ceza veren amirinizin bir üst amirine olayı anlatan şikayet dilekçesi yazacaksınız.Müracatınız bu şekilde olacak.
Alıntı:
Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk rumuzlu üyeden alıntı
Askeri alanda,asker kişiye,asker kişinin darp-cebiri askeri mahkemenin görev alanına girmesi gerekir.Şikayetinizi askeri savcılığa vermelisiniz kanaatindeyim.Sivil savcıya'da verseniz görevsizlik kararı verip olayı askeri savcılığa aksettireceği kanaatindeyim.
Olay mahalli ister askeri ister sivil olsun askeri şahısların askeri olmayan suçları için Türk Ceza Kanunu hükümleri tatbik olunur.
Bu bağlamda somut olay astla üst arasında darp olduğuna göre görevli mahkeme sivil mahkemedir.
Olayın disiplin açısından soruşturma ve kovuşturması ise kuşkusuz askerdedir.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Olay mahalli ister askeri ister sivil olsun askeri şahısların askeri olmayan suçları için Türk Ceza Kanunu hükümleri tatbik olunur.
Buna kuşku yok.
Alıntı:
Bu bağlamda somut olay astla üst arasında darp olduğuna göre görevli mahkeme sivil mahkemedir.
Olay görev sebebiyle gerçekleştirilmişse.Aldığı emre itaatsizlik dolayısı ile yaptıysa bu eylemi o zaman fark edecek gibi gözüküyor
Konuyu başlatan üye sebep-sonuç ilişkisini açıklamamış ''burnumu kırdı'' demiş geçiştirmiş.Ama Neden ?
Askeri ceza hukukunda uzman değilim. Emre itaatsizlik elbette askeri bir suçtur. Bildiğim kadarıyla askeri mahkemede yargılanmayı gerektirmemekte olup disiplin suçu olarak değerlendirilmekte ve ona göre cezalandırımaktadır.
Emre itatasizlikte ısrar ise bu suçun ağırı olup askeri mahkemede yargılanmayı gerektirir.
Yakınanın astı tarafından neden darp edildiğini bilemiyoruz ancak verdiği emir dinlenmemiş ve üstüne üstlük bir de darp edilmişse burada durumun ayrıntısına bakıp nerede yargılanması gerektiği hususunda bir karar verilmelidir.
Alıntı:
Yakınanın astı tarafından neden darp edildiğini bilemiyoruz ancak verdiği emir dinlenmemiş ve üstüne üstlük bir de darp edilmişse burada durumun ayrıntısına bakıp nerede yargılanması gerektiği hususunda bir karar verilmelidir.
Bende onu anlatmaya çalıştım anlaşmışsınız.
Alıntı:
msam rumuzlu üyeden alıntı
devrem ama benden sicil olarak kıdemsiz bu fiili saldırı erlerin önünde yapılmıştır.
Burada fiili erlerin önünde yaptıysa cezası otomatik olarak artmasına etken olacaktır.
Alıntı:
msam rumuzlu üyeden alıntı
Amirlerim bu olayı mahkemeye vermemi gerekli cezayı kendilerinin vereceğini söyleyerek benim askeri mahkemeye vermeme engel oldular. 3 gün göz hapsi ile cezalandırarak bana uyarı cezası verdiler.
Madem amirler mahkemeye gitmesini engellediler demekki mahkemenin ciddi bir ceza vereceğini biliyorlardı.
Yani burada rütbeli personel olayın ciddi olduğunu bilmesine rağmen sümenaltı etmeye çalışmıştır olayı o yüzden irdelemek gerek diye düşündüm.
Alıntı:
Yakınanın astı tarafından neden darp edildiğini bilemiyoruz
Olayın nasıl olduğu kadar neden olduğuda önemlidir diye düşünüyorum.
Sonuç olarak mahkemeler adam öldürme suçu dahil olmak üzere ''adam öldürmüşsün tamam yaz kızım ömür boyu hapsine'' diye karar çıkarmıyorlar.
Adam öldürme var ama çeşidi çok;meşru müdafaa var,nefsi müdafaa var,ateşli silahla öldürme var,kesici delici aletle öldürme var,taksirli adam öldürme var,ağır tahrik altında adam öldürme var,kan davası sebebiyle öldürme var,kaza ile öldürme var..
Adam gece hırsızlık yapıyor ayrı,gündüz vakti yapıyor hırsızlığı nerdeyse yarısı kadar ceza alıyor.İki kişilerse yada daha çok bunları ihbar eden ama hırsızlığa dahil olan olayın aydınlatılmasına yardımcı olmaktan ayrı ceza alıyor...
Yani olay çok yalın geldi bana ''erlerin önünde burnumu kırdı demiş'' geçiştirmiş üye,ama neden ?
bu konuda bu kadar tartışacak bir şey yok.iki askerin arasında iş yerinde olan her türlü olay askeri mahkeme kapsamındadır.konu üste fiili taarruzdur.ast bundan yargılanır.olayın nerede olduğu nasıl olduğu cezayı değiştirmez sadece hafifletici sebeb sayılır ast sınırdan ceza verilir.amir asta küfür etse dahi ast vurduğu zaman ast fiili tarrruzdan üst hakaretten yargılanır.amirin hakareti sadece hafifleti sebeb sayılır beraat ettirmz
Alıntı:
faysallar1 rumuzlu üyeden alıntı
bu konuda bu kadar tartışacak bir şey yok.iki askerin arasında iş yerinde olan her türlü olay askeri mahkeme kapsamındadır
O kulağının üzerine iki rekat nafile namazı kılıp yatıver sen üstad.Aşağıda yazılanda çok açıktır ve nettir,tartışma götürmez bir gerçektir.Tartışmayı bitiricemiz başlatıcamız zaman sana haber verelim start-stop yaparsın olmazsa http://threestooges.net/forums/Smile...ault/moody.gif
Alıntı: