Alkol ve ehliyetsiz araç?
Merhabalar herkese , öncelikle forumdaki ilk mesajım bu değil başka bir hesabım vardı uzun bir süre önce olduğu için hatırlayamadım ve yeni hesap açmak zorunda kaldım beni mazur görün...
Sorunuma gelince... Yaklaşık 2 hafta önce 4 arkadaş alkollü bir şekilde bizim arabayla takla attık düz yolda ne bizde ne başka bir araç yada mal mülkte hasar yok... Olay gerçekleştiğinde direksiyonda ehliyeti olmayan ama alkollü bir arkadaşım vardı ... Bu durumda ceza işlemi şu şekeilde mi olur ?
1- Ehliyetsiz araç kullanmaktan hem arkadaşım hem araç sahibi (babam) ceza yer ? Yani 590 + 300 tl gibi bir ücret...
2 - Ehliyeti olmayan sürücü aynı zamanda alkollü olduğu için hem alkollü araç kullanma cezası hem ehliyetsiz araç kullanma cezası yer buna artı olarak araç sahibi araç kullandırmaktan yine 300 tl mi yer yoksa alkollü ve ehliyeti olmayan birine araç kullandırmaktan ceza artar mı ? Ve mahkemeye araç sahibi gitmek zorunda mı ?
Teşşekür ederim...
Cevap: Alkol ve ehliyetsiz araç?
Aynen düşündüğünüz gibi olur. Hatta sürücü trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktan da yargılanabilir. Ehliyetsiz kişiye araç kullanrıdmaktan babanız da ceza alır ancak SÜRÜcÜNÜN ALKOLLÜ OLMASI BU CEZAYI ARTTIRMAZ.
Ehliyetsiz araç kullanmaktan kişiye ne kadar para cezası verilir ise ruhsat sahibinede aynı para cezası kesilir.
Sürücünün alkollü olması ve ehliyetsiz olması aracın kaskosu var ise masrafları karşılamamasına sebep olur
Suçu ben üzerime alsam 6 ay ehliyetim gidiyor 590 tl gibi bir ceza ödüyorum ve en önemlisi babam bu işlerle uğraşmıyor yanılmıyorsam... İfade değiştirip böyle birşey yapmak mümkün mü bir kaç haftaya olacak olan kamu davamızda? İnanılmaz büyük ders oldu bu olay bana hem araçta 15 bin tl hasar var ve kasko zaten karşılamaz bunu hemde bu tarz olaylar uğraşmak inanılmaz canımı sıkıyor :s Yanıtlarınız için teşekkür ederim... Ve sizce en mantıklısı nedir ? Hangisi en az uğraştırır bizi ? Bütün bu olanlar bir an önce bitsin istiyorum...
Ve son olarak eğer ben ehliyetimi verip 6 aylık cezayı alırsam benim sicilime ne işlenir ? Yani sabıka kaydımda sorun teşkil eder mi?İş başvurularında temiz bir sabıka kaydı isterler sonuçta ... İfade değişikliğine gidersek kamu davasında nelerle karşılaşabiliriz sizce ?
Alıntı:
defugam rumuzlu üyeden alıntı
Suçu ben üzerime alsam 6 ay ehliyetim gidiyor 590 tl gibi bir ceza ödüyorum ve en önemlisi babam bu işlerle uğraşmıyor yanılmıyorsam... İfade değiştirip böyle birşey yapmak mümkün mü bir kaç haftaya olacak olan kamu davamızda?
Kolluk raporu tutulmadımı ?
Rapor tutulmamış olsa cezai işlem uygulanmaz zaten !
Bu yok pek mümkün gözükmüyor !(ifade değiştirmeniz suçu üzerinize almanız )
Alıntı:
Ve son olarak eğer ben ehliyetimi verip 6 aylık cezayı alırsam benim sicilime ne işlenir ?
Ehliyetinizi sizde veremezsiniz kollukta alamaz savcıda alamaz sayın üye.... Alkollü araç kullanmak suçunda sürücü belgesinin geri alınması sulh ceza mahkemesinin yetkisindedir.
Alıntı:
Yargıtay 7.Ceza Dairesi
E:2006/1463
K:2006/8099
T:17.5.2006
Alıntı:
Yani sabıka kaydımda sorun teşkil eder mi?İş başvurularında temiz bir sabıka kaydı isterler sonuçta ... İfade değişikliğine gidersek kamu davasında nelerle karşılaşabiliriz sizce ?
Ehliyetinizi veremeyeceğiniz konusu kapanmışken yukarıdaki sorularınızın hükmü kalmasada;
Trafik suçları taksirli suçlardır.Sabıkaya işleme (özel durumlar ve hükümler hariç)
İfadenizi değiştiremezsiniz.yani değiştirirsiniz ama yalan ifade vermiş olursunuz.Mahkemece çok kolay tespit edilir(kolluk raporundan dolayı).Ve yaptığınız adaleti yanıltmaya girer buda ikinci bir ceza verilmesine sebep olur.
En mantıklısı ve ne yazıkki cana geleceğine mala gelsin atasözü ile avunmanız ve en önemlisi sizin için ders olmuş olması.Sonuçta 15 bin lira ile sıkıntılıda olsa probleminizi çözüp belkide yeni bir araç alabilecekken bir canı kaç lira ile geri getirebilirdiniz ?
İlginiz için çok teşekkür ederim gerçekten ... Kötü bir dönem geçiriyoruz arkadaşlarla bir an önce bitsin istiyoruz bu konu kapansın istiyoruz...
O gece alkölün etkisiyle ve kaza şokuyla verdiğimiz ifade yanlış dersek mahkeme ne tepki verir henüz bilmiyorum... Ama dediğiniz gibi mahkemeyi yanıltmak gibi bir suç işlemeyi hiç istemem... Kafamı toplıyıp mantıklı bir şekilde hareket etmek en doğrusu ...