547 sayılı YÖK Kanunu 39. Madde İle Yurtdışında Görevlendirme
Bir Universite'de ogretim gorevlisiyim. Ingiltere'de ki bir universiteden dil egitimi+yuksek lisans icin burs kazandim. Burs ogrenim ucretini ve yasam ucretinin buyuk bir kismini karsiliyor. Ancak yinede harcama yapmam gerekli. Buna ise maddi olarak musait degilim.
Yuksek Ogretim Kanunu'nun 39. maddesi "Yurt içinde ve yurt dışında görevlendirme" basliklidir. Maddenin ikinci fikrasinin son kisminda "...Öğretim elemanlarından kendilerine yurt dışı kuruluşlarınca burs veya ücret sağlananlar,görev yapacakları sürece Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği esaslara göre üniversite yönetim kurulunun kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli de sayılabilirler." yazmaktadir.
Sizce Rektor ile konussam ve Rektor uygun gorse egitim suresince aylikli izinli sayilmam mumkunmudur?
Cevap: 547 sayılı YÖK Kanunu 39. Madde İle Yurtdışında Görevlendirme
Yurtdışı eğitiminiz için kurumunuzca yurtdışında görevlendirilmek zorundasınız. Aylıklı yurtdışı görevlendirmeler için azami süre bir yıldır ancak bu süre sonunda talepte bulunursanız ve bu talebiniz uygun görülürse, bu süre aylıksız olarak yurtdışı görevlendirme şeklinde bir yıl daha uzatılabilir. Yurtdışı görevlendirme için öncelikle Fakültenizin eğitim ve öğretim programlarının aksatılmayacağının bölüm başkanınızın teklifi ile Fakülte Yönetim Kurulunuzca belirlenmiş olması şarttır. Aylıklı yurtdışı görevlendirilmek için Üniversitelerde enaz 6 yıl, aylıksız yurtdışı görevlendimelerde ise en az 2 yıl çalışmış olmanız gerekmektedir. Bahsettiğiniz konuda yetkili olan Üniversite Yönetim Kuruludur. Bu Kurul İngiltere'den temin ettiğiniz burs İngiltere'de geçiminizi sağlayıp sağlayamayacağınızı esas alarak yurtdışı eğitiminiz için aylıklı veya aylıksız izinli sayılmanıza karar verir. Burs kazanmışsanız, aylıklı izinli sayılmanız maalesef zordur.
Sayın Çobanoğlu;
Ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 3/n Maddesinde “…Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.” hükmü konularak Öğretim Görevlileri “Öğretim Elemanı” olarak tanımlanmıştır.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 39. Maddesi “Yurt içinde ve yurt dışında görevlendirme” başlıklıdır. 39. Maddenin 2.fıkrasının ilk kısmında “Öğretim elemanları birinci fıkrada ve bu Kanunun 33 üncü maddesinde sayılan yurt dışına gönderilme halleri dışında mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak için Yükseköğretim Kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca üniversiteler itibariyle bir yılı geçmeyecek şekilde her yıl belirlenecek kontenjan ve süreler dâhilinde yurt dışına gönderilebilecekleri gibi aynı amaçlarla dış burslara dayanılarak da gönderilebilirler “ hükmü yer alırken; son kısmında ise “…Öğretim elemanlarından kendilerine yurt dışı kuruluşlarınca burs veya ücret sağlananlar, görev yapacakları sürece Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği esaslara göre üniversite yönetim kurulunun kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli de sayılabilirler.” hükmü bulunmaktadır.
Resmi Gazete’nin 07.11.1983 tarih ve 18214 sayılı nüshasında yayınlanan “Yurtiçinde Ve Dışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri sadece Kurum adına ve hesabına yurtdışına gönderilecek öğretim elemanlarına dair hükümleri belirlemiş olup, kendi nam ve hesabına yurtdışında eğitim görecek öğretim elemanlarını kapsamamaktadır. Yönetmeliğin 1. Maddesi “Bu Yönetmeliğin amacı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 39. maddesinde öngörülen Yurtiçinde ve Yurtdışında geçici görevlendirme esaslarını düzenlemektir.” Şeklinde iken 3. Maddesinin 2.ve 3. Fıkraları ise “Kurumları adına yurtdışında görevlendirilecek öğretim üyelerine verilecek yolluklar, yol masrafları ve gündelikler, yurtdışına gönderilen Devlet memurlarına verilen gündeliklerin aynı olmak üzere, genel hükümler çerçevesinde ödenir. Geçici görev yolluğu, yükseköğretim kurumu hesabına gönderilenlere kurum bütçesinden, üniversite dışındaki bir kurum hesabına gönderilenlere ise ilgili kurumun bütçesinden ödenir.” Şeklinde düzenlenmiş olup, sadece Kurumları adına yurtdışında görevlendirilecek personelin Yönetmelik hükümlerine tabi olduğu ve bu personele ödenecek yolluk bedellerinin düzenlendiği anlaşılmaktadır.
2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu’nun 21 maddesinden sonra gelen Ek Madde-1 “ 4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenler ile anılan Kanunun 38 inci maddesine göre diğer kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerden yüksek öğretim kurumlarındaki kadro görevini yapmayanlar hariç olmak üzere Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim elemanlarına en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının on ikide biri, her ay aylıklarla birlikte Eğitim Öğretim Ödeneği olarak ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.” şeklinde düzenlenmiş olup eğitim öğretim ödeneğinin verilmesinde ki esasları kayıt altına alınmış olup 39 maddeye göre yurtdışında görevlendirilenlerin Eğitim Öğretim Ödeneği alamayacağı kayıt altına alınmıştır.
2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu’nun 20.maddesi “ Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.” şeklindedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilme” başlıklı 78. Maddesi “Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere: a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere, b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere, İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir. Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir.” Şeklinde olup maddenin b fıkrasında dış burslara dayanılarak gönderilenlere 2 yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebileceği belirtilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Bilgilerini Artırmak İçin Yabancı Memlekete Gönderilenlerin Hak Ve Yükümlülükleri” başlıklı 79. Maddesinin Değişik fıkra: 18/05/1994 - KHK - 527/6 md. ilk kısmında “78 inci maddede yazılı olanlar kadrolarında bırakılırlar” hükmü bulunmaktadır.
Yukardaki hükümler ışığında Yüksek Öğretim Kurumlarında Öğretim Görevlisi kadrosunda bulunanlara, Yüksek Öğretim Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nun teklif ettiği burslar haricinde burs temin etmeleri halinde, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 39. Maddesi 2. Fıkrası gereğince yolluk ve eğitim öğretim ödeneği almadan aylıklı olarak izne ayrılabileceği kanaatindeyim.
Saygılarımla.
Öncelikle aylıklı izinli sayılmanız imkansız değil zordur dedim. Aylıklı veya aylıksız izinli sayılmanıza karar verecek olan Üniversite Yönetim Kuruludur. YÖK Kanunu 39/2'de "Öğretim elemanlarından kendilerine yurt dışı kuruluşlarınca burs veya ücret sağlananlar,görev yapacakları sürece Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği esaslara göre üniversite yönetim kurulunun kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli de sayılabilirler." deniliyor. Peki nedir bu esaslar? Bu esaslar YÖK'ÜN YURTİÇİNDE VE DIŞINDA GÖREVLENDİRMELERDE UYULACAK ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK'TE belirtilmiştir. Bu Yönetmeliğin 5/a fıkrasında "Yurtdışında görevlendirilen öğretim elemanlarına yurtdışı kuruluşlardan burs veya ücret sağlanmışsa görev yapacakları sürece bu elemanlar üniversite yönetim kurulu kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli sayılabilirler.
İlgili elemanların aylıklı veya aylıksız izinli sayılması, yabancı ülkede temin edilen burs veya ücretin geçimini sağlayıp sağlayamayacağı esas alınarak karara bağlanır." denilmektedir. Saygılarımla.