Yakalamanın bildirilmemesi
Dolandırıcılık yapan kişiyi savcılığa şikayet ettikten sonra polisin bilgi vereceğini düşünerek Türkiye'de ikametgahı dahi olmayan kişinin yakalanmasını bekledik.Kişi polis tarafından yakalanmış,sulh ceza hakimi önündeki sorgusunda suç işlemediğine kanaat getirilmiş ve serbest bırakılmış buraya kadar herşey normal.Fakat benim sormak istediğim şu ;şikayet edilen bir kişi yakalandığında mağdurlara haber verilmesi gerekmiyor mu ve görev polisin değil mi ? CMK Md 96 bunu açıkça belirtmişken biz mağdurların kendisini savunamadan kişinin serbest bırakılması karşısında ne yapabiliriz? Ben pazartesi günü savcılığa gidip kişi hakkında tekrar şikayette bulunmayı düşünüyorum. Savcılıkta polisin bu davranısını belirtmemin ne gibi faydası olur ??
Cevap: Yakalamanın bildirilmemesi
Alıntı:
nse88 rumuzlu üyeden alıntı
sulh ceza hakimi önündeki sorgusunda suç işlemediğine kanaat getirilmiş ve serbest bırakılmış
Alıntı:
nse88 rumuzlu üyeden alıntı
Ben pazartesi günü savcılığa gidip kişi hakkında tekrar şikayette bulunmayı düşünüyorum.
Zaten o suç ile ilgili şahıs beraat etmişken tekrar aynı şeyden yargılanbileceğini size düşündüren nedir ?
Sizin dediğiniz gibi olsaydı her cezasını çeken yahut beraat eden temyiz konusu ayrı olmakla birlikte yapmadığı şeyden tekrar tekra hüküm giydirilse ne kadar hukuka uygun olurdu ?
Tekrar şikayet edip etmemek sizin tasarrufunuzda olmakla birlikte size zaten kapanmış bir konu hakkında şahsı tekrar mağdur ettiğiniz için tazminat davası açması bence mümkün gözüküyor.Fakat karar sizin savcılığa gidip konuyu bu şekilde görevli savcıya izah ettiğinizde size bilgilendirme yapacaktır.
olayda tutuksuz yargılanma söz konusu , çünkü CMUK 234 maddesi magdurun haklarını belirlemiş mesela 234/5-b-1 duruşma günün haberder edilmesi gerekir sözünü ettiginiz 96 madde şikayete baglı suçlarda 90/3 fıkrasına yollama yapılmış yanı 90/3 fıkrasına göre yapılan yakalamada şikayetçiye bildirilir
Alıntı:
Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk rumuzlu üyeden alıntı
Zaten o suç ile ilgili şahıs beraat etmişken tekrar aynı şeyden yargılanbileceğini size düşündüren nedir ?
Sizin dediğiniz gibi olsaydı her cezasını çeken yahut beraat eden temyiz konusu ayrı olmakla birlikte yapmadığı şeyden tekrar tekra hüküm giydirilse ne kadar hukuka uygun olurdu ?
Tekrar şikayet edip etmemek sizin tasarrufunuzda olmakla birlikte size zaten kapanmış bir konu hakkında şahsı tekrar mağdur ettiğiniz için tazminat davası açması bence mümkün gözüküyor.Fakat karar sizin savcılığa gidip konuyu bu şekilde görevli savcıya izah ettiğinizde size bilgilendirme yapacaktır.
Şahıs beraat etti terimi yanlış olacaktır. Şahıs hakkında yakalama kararı çıkarıldı yakalandı. Hakim ise daha kamu davası açılmadan yani soruşturma aşamasındayken tutuklanmasına mahal olmadığına karar verdi. Polis bize bu konuda hiçbir bilgi vermedi. Şahıs karardan 2 gün sonra mağdurlardan birinin evine gidip " bakın ben beraat ettim savcılıktan da temiz kağıdı aldım bana hiçbirşey yapamazsınız. Sigara kaçakçılığı nedeni ile yakalandım bu sebeple büfemi dağıtmak zorunda kaldım borçlarımı ödemek için sizi dolandırdım. Eğer paranızı çok istiyorsanız bekleyin başkasını dolandırayım sizin paranızı ödiyeyim." demiştir. Bu evine gidilen mağduru tanık yazdığımda bu yeni delil olmaz mı ? Ayrıca bu kişi hakkında 2006 yılında yine dolandırıcılık suçundan şikayette bulunulmuş yine sulh ceza hakimi suç unsuru olmadığından savcının tutuklama istemini - bizim olayımızdaki gibi- red etmiş. Ben bunların yeni delil olabileceğini düşünüyorum.
Daha önce kişinin adresini bilmediğimiz ve türkiyede ikametgahı olmadığı için yakalama kararı çıkarılmıştı; şu anda hakime kişinin bir ikametgah adresi verdiğini ve yakalama kararı çıkmadan adresine çağrı kağıdı yapılabileceği ve bu suretle tutuklamaya gidilmeden kamu davamızı açabileceğimiz düşüncesindeyim. Yani tekrar tutuklama istemek değil fakat adresini savcılık kanalı ile öğrenip kamu davasını açmak istiyorum. Pazartesi yeni delil ortaya çıkması nedeni ile savcılıktan kişinin sulh ceza hakimine verdiği adrese celp yollanmak üzere kamu davası açılması için dilekçe vermeyi düşünüyorum. Yardımlarınızı bekliyorum
bakın .burda tutuksuz yargılama söz konusu , siz gereken ihbar/şikayette bulunarak, kamu davasının açılmasına savcı karar verir eger takipsizlik kararı verseydi size bildirilirdi ,ilgili kurumdan gerekeni ögrenebilirsiniz, zamanı gelince duruşma günü size bildirilir o zaman kamu davasına katılabilirsiniz
Alıntı:
abdulalim rumuzlu üyeden alıntı
bakın .burda tutuksuz yargılama söz konusu , siz gereken ihbar/şikayette bulunarak, kamu davasının açılmasına savcı karar verir eger takipsizlik kararı verseydi size bildirilirdi ,ilgili kurumdan gerekeni ögrenebilirsiniz, zamanı gelince duruşma günü size bildirilir o zaman kamu davasına katılabilirsiniz
Sanırım benim yine de savcılığa gidip bilgi almam doğru olacaktır. Tabi duruşma gününe kadar şahıs kaçmaz da davaya katılıp kendimizi savunabilirsek. Yardımlarınız için teşekkürler
:ok