Fotoğrafın İzinsiz Kullanımı
Amatör fotoğrafçılıkla ilgilenmekteyim ve ülkemizdeki mekanları farklı açılardan karelemeyi çok seviyorum. Nemrut dağında bulunan heykellerle ilgili bir çalışmamı izinsiz olarak ve isim kullanmaksızın aylık olarak hazırlanan ve 5 TL ye satılan bir dergide yayımlanmış gördüm. Bu konuda yasal yollardan hakkımı aramak istiyorum nasıl bir yol izlemeyeliyim? 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının bana sağladığı haklar nelerdir? ilgilerinize şimdiden çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim...
Mesut Aksoy
www.photosel.com
Cevap: Fotoğrafın İzinsiz Kullanımı
Merhaba!
Çalışmanın size ait olduğunu ispat edebilirseniz dergi idaresi ile konuşarak uzlaşın. Uzlaşmazlarsa arama motorundan kanunu indirin ve inceleyin
Gürsel Yayınevi
Cevap: Fotoğrafın İzinsiz Kullanımı
Teşekkür ederim açıklamanız için, uzlaşmaya yanaşmıyorlar hatta dayılık yapıyorlar bu yüzden kanuni yollardan hakkımı arayacağım. ne yapacağım konusuna gelince belki daha sonraki arkadaşlara yol gösterir ve bu gibi saygısızlara göz açtırmayız.
Bu gibi davalara büyük şehirlerde bulunan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi bakıyor fakat küçük şehirlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri bakıyor. Önce normal bir dilekçe ile Basın savcılığına telif hakkı davası açılabilmesi için dilekçeyle başvuru yapıyorsunuz. tabi dilekçe ile birlikte fotoğrafın ya da eserin size ait olduğunun kanıtıda sunmanız gerekiyor. Sonra telif hakkı davası açılmasına karar verilince bulunduğunuz şehirde Asliye Hukuk mahkemesi 3 ten fazla ise 3 üncü Asliye Hukuk, Az ise 1 inci Asliye Hukuk mahkemesine daha için başvuru yapıyorsunuz. Sonra sonucu bekliyorsunuz. Umarım bundan sonrası için diğer arkadaşlara yardımcı olur. İyi Çalışmalar...