Sesli Kitap Yayınlarsam Sitem Kapanır mı?
Merhaba.
Görme engelliler, okuma yazma bilmeyen yetişkinler ve çocuklar vs. için ücretsiz üyeliksiz sesli kitap (mp3 formatında online dinleme ve kaydetme) sitesi kurmak istiyorum.Buna benzer bir işi yapan seslikitapgonulluleri . com bir iki site var.Ben herkese açık bir hizmet vermek isitiyorum ticaretten uzak olarak.
Şimdi bu konuda anlayabileceğim bir üslupta sizlerden yardım istiyorum.Kitap portföyü içerisinde masal kitapları, roman ve hikayeler, klasikler , bazı ders kitapları ve sağlık kitapları gibi kitaplar var.Bu işi yasal yollarla, telif hakları için para harcamadan yapabilir miyim ?
Cevap: Sesli Kitap Yayınlarsam Sitem Kapanır mı?
Fikir ve sanat eserleri üzerinde sahiplerinin mali ve manevi menfaatleri bu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında himaye görür.
Bu kanunun 14. maddesinde – Bir eserin umuma arzedilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını munhasıran eser sahibi tayin eder. ifadesi bulunmaktadır. Her bir eser için hak sahibinden izin alınması gerekmektektedir. Ancak aynı kanunun 11.Ek Maddesine göre:
Ders kitapları dahil, alenileşmiş veya yayımlanmış yazılı ilim ve edebiyat eserlerinin engelliler için üretilmiş bir nüshası yoksa hiçbir ticarî amaç güdülmeksizin bir engellinin kullanımı için kendisi veya üçüncü bir kişi tek nüsha olarak ya da engellilere yönelik hizmet veren eğitim kurumu, vakıf veya dernek gibi kuruluşlar tarafından ihtiyaç kadar kaset, CD, braill alfabesi ve benzeri formatlarda çoğaltılması veya ödünç verilmesi bu Kanunda öngörülen izinler alınmadan gerçekleştirilebilir. Bu nüshalar hiçbir şekilde satılamaz, ticarete konu edilemez ve amacı dışında kullanılamaz ve kullandırılamaz. Ayrıca bu nüshalar üzerinde hak sahipleri ile ilgili bilgilerin bulundurulması ve çoğaltım amacının belirtilmesi zorunludur.
İnternet sitesine ilişkin kanunda belirtilmiş bir mecra yok. Tavsiyem yinede eser sahibinin veya haklarını elinde bulunduranın iznini almanız yönündedir. Amacınız görme engellilere yardım olduğu için daha ılımlı yaklaşacaklardır.
Cevap: Sesli Kitap Yayınlarsam Sitem Kapanır mı?
Çok teşekkür ederim cevabınız yeterince tatminkâr oldu.Başarılar dilerim.