Kiracıya ayrı ev sahibine ayrı aidat olur mu?
Çoğunluğu ev sahiplerinden oluşan yaklaşık 30 dairelik bir apartmanda oturuyorum,
Apartmanda 4 adet iş yeri var ve bunların kira gelirleri var,
Yönetici ev sahiplerinden aidat alınmayacağını(iş yeri aidat gelirlerini sebep göstererek) sadece kiracılardan 50 lira aidat alınacağını söylüyor,
tek bir hesap tutulduğundan bu şekilde apartmana yapılan iyileştirmelerede katılıyorum,
Ayrıca okuduğuma göre aidat ev sahibi ile kiracı arasındaymış, yöneticinin böyle bir karar alması beni bağlarmı? Teşekkürler.
Cevap: Kiracıya ayrı ev sahibine ayrı aidat olurmu
tam anlaşılamıyor söyledikleriniz.
her bağımsız bölümden yanılmıyorsam arsa payı oranında alınır.
evsahibi oturmuyorsa kiracıdan alınır. evsahibi binada otursa da aidat vermeyecek diye birşey olmaz...
ondan almam bundan alırım diye birşey de olamaz, kararda alınamaz...
Kat malikleri, genel kurul kararı ile belirlenen aidat miktarını ödemekle yükümlüdür. Kat maliki, kendi oturması ya da dairesinin boş olması durumunda doğrudan aidat ödemekle yükümlü olup, diaresini kiraya verdiyse kira sözleşmesinde aidatı kiracıya rücu eden madde ekleyerek bu yükümlülüğü kiracısına aktarabilir. Kira sözleşmesine bu madde yazılmadıysa kat maliki yine aidat ödemekle yükümlüdür. Çünkü kiracının sorumluluğu ödeyeceği kira miktarı ile sınırlıdır.
Şuan yöneticimizin uyguladığı sistem karışık o yüzden tam anlatamadım,
Yönetici diyorki ev sahiplerinin aidatları sitedeki dükkanlardan elde edilen kira geliri ile ödenecek,
Kiracılar 50 lira aidat ödeyecek çünkü dükkan gelirinden muafmış kiracılar. (sözleşmemde genel giderleri ödemeyi taahüt ettim.),
Sistemindeki saçmalık burada başlıyor ayrıca kiracılardan topladığı aidatı yıl sonu ev sahiplerine aktarıcağını söylüyor.
Bende diyorum ki
-Aidatı size ev sahibi adına ben ödüyorum, ev sahibi ile aramda karar vereceğim bu konuya siz zorunluluk getiremezsiniz.
-Aidat kat sahipleri arasında eşit bölüşülmeli yani belirttiğim dükkan kira gelirleri dolaylı olarak benim ödediğim aidatımdanda düşülmeli
-Dükkan kira gelirlerinin bu şekilde aidat toplanarak ev sahiplerine aktarmak vergi açısından da hatalıdır,
Haksızmıyım, yada haklı olduğum yerler varmı?
Cevap: Kiracıya ayrı ev sahibine ayrı aidat olur mu?
Apartman aidatı dışında kat maliklerinden ayrıca aidat alnması, oturduğunuz apartmanın kooperatif olabileceğini akla getiriyor.