Satırla Adam Yaralama İddiası ve Teşhis
Merhaba,
2007 senesinde öğrencilik yıllarımda siyasi tartışmalar ve kavgalar oluyordu. Ben de farklı bir siyasi görüşe mensuptum. 2007 senesinde karşıt görüşlü bir arkadaş bir akşamüstü 4-5 kişinin saldırısına uğruyor, başına ve gövdesinin çeşitli kısımlarına satır ve bıçak darbeleri alıyor. Saldırıya uğrayan şahıs polise benimle birlikte bazı arkadaşların isimlerini veriyor. Ancak ben olayda yokum, bırakın olayda olmayı saldırıya uğrayan şahsı bile sadece simayen tanıyorum ( aynı fakülte olduğumuz için ). Böyle bir durumda suçsuz olduğumu nasıl ispatlayabilirim ? Yaralanan şahıs siyasi bir görüşe sahip olduğu için isterse 40 tane şahit bulabilir olay yerinde olmayan, bu da açıkcası beni tedirgin ediyor. Ama benim bu suç iddiasını yaptığımı ispatlayabilecek en ufak bir delil, polis tutanağı ve delil yok. Yaralanan şahsın polise benim adımı vermesi yeterli delili oluşturur mu ? Masum olduğumu nasıl ispatlayabilirim ? Özel sektörde saygın bir işim var bu tür davalar canımı sıkıyor. Yardımınızı rica ederim.
Teşekkür ederim.
İyi çalışmalar..
Cevap: Satırla Adam Yaralama İddiası ve Teşhis
Belirtmek gerekir ki hakkınızda Tck.86 mdsi kasten yaralama suçuna ilişkin isnatların yapılmış olması mutlaka suçtan ceza alacağınızı ortaya koymaz.Eğer savcılık kolluk ve görgü tanıkları tarafından ileri sürülen delil niteliğindeki olguların size suç isnat etmeye elverişli olmadığı kanaati getirirse takipsizlik kararı bile verebilir.Ancak mahkemeye intikal ettirilmeniz de ceza alacağınız anlamına gelmez.Cumhuriyet savcısı iddia makamı olarak isnat edilen suçla ilgili hakkınızdaki delilleri ileri sürer ve isnat edilen fiili işlediğiniz tereddüte mahal vermeyecek nitelikte olursa hakınızda cezaya hükmedilir.Aksi takdirde belirttiğiniz üzere eğer suçu işlemediğiniz veya işlediğinize ilişkin hukuka uygun deliller tatmin edici ve hakimi inandıracak nispette değilse -Şüphe sanığın lehine yarar- ilkesi gereğince CMk.223 e dayanarak hakkınızda beraat kararı verilir.Ancak eğer aksi bir durum vaki olursa o sırada orada olmadığınıı ortaya koyan kamera kaydı veya hakim
i tatmin edecek görgü tanıklarını ceza yargılması sırasında tanık ve delil olarak ileri sürebilirsiniz.