Cevap: Geriye dönük vekalet

Müvekkil yapılan işlemlere itiraz etmiyorsa vekalet verilince işlem başından sonuna muteber olur.

Engin bey, karşı taraf "takibe itiraz ettiğim süre zarfında bu vekâlet yoktu, yani vekil avukat takibe giderken takip ehliyetine haiz değildi; dolayısıyla itirazım haklıydı" demez mi acaba ?

Dosyada avukatın vekaleti olmadığına dair itirazda bulunmuşmu? Avukata usule uygun vekalet sunması için kesin süre verilmiş mi? hayır dolayısıyla bu kabil itirazlar geçerli olmaz. Yöneticinin şahsi vekaleti ile işlem başlatmış zaten vekaletin dipten geçersiz olduğu iddia edilemez. Sonra yönetimi temsilen yönetici vekalet vermişse işlemin başından sonuna sakat bir yanı kalmaz.

Öncelikle ilginize teşekkür ederim Engin bey. Dava devam ederken vekalet için süre verildi  ve vekalet edinildi, dava devam ediyor diyelim; ancak "takip süre ile sınırlı bir işlem olup dava anında geçmişte kaldığı için o bitmiş süre zarfında vekaletin bulunmadığı iddiasının haklı olduğu" tezi sürülemez mi ? Mantığa da aykırı değil hani, ama hukuken geçerliliğini öğrenmek istemiştim.

Vekaletin eksikliği yapılan işlemleri geçersiz kılmaz ancak vekilden kesin bir süre zarfında usule uygun vekalet getirmesi istenmişse süre bitiminde vekaletsiz işleme devam edemez. Sizin olayınızda yöneticinin şahsen verdiği bir vekaletle işlem başlatılmış burda yöneticinin yapılan işleme dair bir rızası olduğu varsayılabilir. Yönetici ben yönetim adına bu avukata vekalet vermedim yaptığı işlemleri onaylamıyorum haberim yoktur demedikçe vekilin yaptığı işlemlerde bir sakatlık olmayacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim Engin bey