Borçlar Hukuku Dersim ile ilgili bir soru
Merhabalar. Bu sitede yeni üye oldum ve dolayısıyla daha yeniyim burada :). Hukuk alanında da yeniyim :) Bu yüzden sizce zor gelmeyecek fakat benim için (hukuka yeni başlayanlar için) önemli olabilecek bir kaç soru sormak istiyorum.
İlk sorum:
"Sahipsiz bir atı yakalama" örneği ile "bir yarış atı kiralama sözleşmesi yapma" örneği, hukuki sonuç doğurmaları bakımından sırasıyla neye örnek gösterilebilir?
A) Hukuki işlem - hukuki olay
B) Hukuki olay - hukuki fiil
C) Hukuki fiil- Hukuki işlem
D) Hukuki olay - hukuki olay
E) Hukuki işlem - hukuki fiil
İkinci sorum :
İnsan iradesiyle veya kendiliğinden ve hukuk düzeninin kendilerine hukuki sonuç bağladığı olaylara ne denir?
A) Hukuki fiil
B) Hukuki işlem
C) Tabii olay
D) Hukuki olay
E) Hukuka uygun fiil
İlk soruya C, ikinci soruya D cevabı verdim. Acaba doğru mu?
Cevap: Borçlar Hukuku Dersim ile ilgili bir soru
Cevaplarınız doğru.Hukuki fiil ;hukuk düzenin gerçeklik düzleminde hüküm ve sonuç bağladığı fiiler olarak nitelendirilebilir.Sahipsiz bir atı sahiplenmek hukuki açıdan aslen iktisap hükümlerinin uygulanmasını ifade eder.
Cevap: Borçlar Hukuku Dersim ile ilgili bir soru
Cevaplar için teşekkür ederim. Fakat 2.sorunun cevabının hukuki işlem olduğu görüşündeyim. Çünkü hukuki bir sonuca bağlanan işlemler ister kendiliğinden (örneğin bir doğa olayı gibi, bir insanın doğması , ölmesi gibi) veya insan iradesiyle gerçekleşmiş olsun (örneğin sözleşmeler) hukuki bir işlem sayılırlar. Yanlış mı düşünüyorum acaba?