Bilirkişi raporunda kusur oranı.
Herkese merhaba,
Sorularım biraz uzun olabilir ama tam anlasilmak istiyorum.
Uzun zaman once bir trafik kazasi yaptim. Sehirlerarasi bir otoyolda bir yayaya carptım. Kaza gunduz saatlerinde otoyolda isikli kavsakta meydana geldi. Yaya hayatini kaybetti. ACM de dava acildi. Olay anı kavsak kontrolu yapan iki trafik memuru taniklik yapti. Hızım kurallara uygundu(60-70km/saat) ve araçlara yeşil iısık yanarken yaya goremeyecegim bir yerden (doner kavsak tabelasinin arkasindan) yola kosarak cikti. Bunu aracta bulunan arkadasim ve iki trafik memuruda dogruladi. Ancak bilirkisi raporunda beni 8/2 oraninda kusurlu buldu. Bu rapora dayanarakta bir ceza cikti. Benim sorum su ki; bilirkisinin olayi oladugu gibi gormesi ve hatalari tesbit etmesi kusur orani ve cezayi hakime birakmasi gerekmez mi? Kusur oranini ise isikli kavsaklara yaklasirken aracin hizini dusurmedigim icin veriyor. Ancak aracin hizini hangi oranda dusurecegim ilgili kanun maddesinde yazmiyor. Yani hiz limitinin 88km/s oldugu bir yolda 60km/s hiz ile seyir halinde isem hizimi dusurmus olmuyor muyum. Bir de Adlitip bsk. trafik ihtisas dai.bsk.ligina aracin hizinin belirlenmesi icin muzekkere yazildi ancak 8/2 kusurludur diye cevap geldi. Bu kadar kolaymi diye dusunuyorum. Zaten trafikte bulunmamin cezasini vergilerle odemiyor muyum ben.(sordugum herkes trafige ciktigin anda 8/2 alirsin diyor) Ben trafik ihtisas'in x agirligindaki bir cisim x agirligindaki bir cisme carpip surtunmesiz yuzeyde x mesafe kadar ilerlemesine/firlamasina neden oluyorsa hizi bu kadardir fakat bu kadar olmaliydi/kurallara uygundur gibi olmasi gerekmiyor mu ? Bilirkisinin vicdani kanaatle kusur orani belirtmesi dogru mudur? birde bu kusur orani SGK nin actigi tazminat davasinin, Ailenin actigi tazminat davasinin kararina tesir etmesi ne kadar mantikli:alala hukuk bu diyorsaniz tamam diyip susarim ama bu degilse ne yapmam gerekir.
Ilginize ve bilgilerinize tesekkur ederim. Syg.
Cevap: Bilirkişi raporunda kusur oranı.
Alıntı:
serkan34 rumuzlu üyeden alıntı
Benim sorum su ki; bilirkisinin olayi oladugu gibi gormesi ve hatalari tesbit etmesi kusur orani ve cezayi hakime birakmasi gerekmez mi?
Olayı olduğu gibi görmesi gerekmezmi diyerek ne demek istediğiniz anlamadım ama bilirkişinin işi zaten hataları tespit etmek ve kusur oranını belirlemek.Cezayı verme yetkisi hakimin'dir.
Alıntı:
Ancak bilirkisi raporunda beni 8/2 oraninda kusurlu buldu. Bu rapora dayanarakta bir ceza cikti.
Alıntı:
Kusur oranini ise isikli kavsaklara yaklasirken aracin hizini dusurmedigim icin veriyor. Ancak aracin hizini hangi oranda dusurecegim ilgili kanun maddesinde yazmiyor.
Alıntı:
Madde 52 - Sürücüler;
a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını azaltmak.
b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak,
c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirlenen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,
d) Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak,
zorundadırlar.
Madde 56 - Sürücüler aşağıdaki kurallara ve yasaklara uymak zorundadırlar.
2. Kavşaklara yaklaşırken, yerleşim yerleri dışında yüzelli metre, yerleşim yerlerinde ise otuz metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, yasaktır.
İlgili kanun maddesi yukarıda sayın üye,sizin baktığınız yer neresi idi acaba
Mevcut hızınızı kavşaklara,döner kavşaklara,ışıklı kavşaklara ve kontrolsüz kavşaklara yaklaşırken 1/3 oranında azaltmanız gerekiyor.Yani oradaki tabelada yazan hız sınırı seyretmeniz gereken maksimum yahut minimum hız sınırıdır.Kavşaklara yaklaşırken tabela hızına göre değil anlık hızınıza göre ayarlama yapmak durumundasınız.Sebep olarakta sizinde bilmeniz gerektiği gibi ambulans,polis,itfaiye ve diğer geçiş üstünlüğü olan araçların o anda mecburiyet dolayısı ile yola çıkmaları gerekebileceğinden dolayı aracınızın hem trafik hemde fizik kanunlarını ihlal etmeden yavaşlaması yahut durabilmesi için gereklidir bu uygulama ve kural.
Alıntı:
Yani hiz limitinin 88km/s oldugu bir yolda 60km/s hiz ile seyir halinde isem hizimi dusurmus olmuyor muyum.
Hız limiti 88 km en çok gidebileceğiniz limittir.Siz 60 Km ile seyrederken kavşağa yaklaşrıken hızınızı 40 km'ye düşürseydiniz aracın durabilme ihtimali olurdu diye düşünüyorum
Alıntı:
Bir de Adlitip bsk. trafik ihtisas dai.bsk.ligina aracin hizinin belirlenmesi icin muzekkere yazildi ancak 8/2 kusurludur diye cevap geldi.
Alıntı:
(sordugum herkes trafige ciktigin anda 8/2 alirsin diyor)
Sadece bilirkişi değil diğer yerlerde aynı kusur oranını vermiş hatta sorduklarınız bile böyle söylemiş !
Alıntı:
Bilirkisinin vicdani kanaatle kusur orani belirtmesi dogru mudur?.
Bu karar vicdani değil hukukidir
Alıntı:
hukuk bu diyorsaniz tamam diyip susarim
Bilirkişi raporuna itiraz etme hakkınız elbette var.Ama pek birşey değişeceği kanaatinde değilim.
Fakat bilirkişi raporu kusurlu diyerek sizi kim bilgilendirdiyse ve bu bilgilendirmeyi nasıl yaptıysa yanlış yapmış gibi gözüküyor.Tüm kurumların aynı anda hata yapma olasılığı pek az olmakla birlikte,zaten verilen karar yerinde ve uygun gibi gözükmekte.