Şikâyetten Vazgeçme Hâlinde Temyiz Hususu
Her iki tarafın da müşteki sanık olarak yargılandığı duruşma anında müşteki sanıklardan birinin şikayetini geri alması hâlinde, karşı taraf hakkında verilecek karara şikayetinden vazgeçenin temyiz hakkının kalmadığı doğru mudur. Bu durum, şikayetinden vazgeçen sanığın, kendisi hakkında verilecek karara karşı da temyiz ya da itiraz hakkını kaldırır mı.
Bilgisi olan üyelerin yardımcı olması dileğiyle saygılar.
Cevap: Şikâyetten Vazgeçme Hâlinde Temyiz Hususu
Şikayet hakkından vazgçemişse davaya müdahil olmasına da karar verilmemiş demektir. Müdahil olmayan tarafın temyiz hakkı yoktur. Sanık kendi hakkındaki kararı temyiz edebilir karşı taraf hakkından şikayetinden vazgeçse bile.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Engin hocam,
Benzer bir konuyla ilgili bir soru sormak istiyorum..
Her iki tarafın da müşteki sanık olduğu basit yaralama ve darp davasında, mahkemede 1.olarak söz hakkı verilen müşteki sanık şikayetçi olmadığını söylemesine karşın 2.olarak konuşan müşteki sanığın şikayetine devam etmesi üzerine, 1.müşteki sanığın tekrar söz isteyip "o zaman bende şikayetçiyim" demesi durumunda, 1.müşteki sanık şikayet hakkından vazgeçmiş mi sayılır yoksa şikayet hala devam ediyor mudur?
Cevap verebilirseniz sevinirim..
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Şikayet hakkından vazgçemişse davaya müdahil olmasına da karar verilmemiş demektir. Müdahil olmayan tarafın temyiz hakkı yoktur. Sanık kendi hakkındaki kararı temyiz edebilir karşı taraf hakkından şikayetinden vazgeçse bile.
Bir suçla ilgili şikayet hakkı bir kez kullanılabilir şikayet hakkından vazgeçildikten sonra o hakkı yeniden kullanmak mümkün değildir.
Şikayetinden vazgeçtiğini belirttikten sonra müştekinin yeniden şikayeti varmı yokmu diye sorulmaz söz alıp şikayetçiyim demesi halinde de dikkate alınmaması gerekir. Ancak karşılıklı suçlarda hakim iki taraf arasında bir denge gözetmek isteyebilir belki bu yüzden beyanları zapta sonra geçirebilir bu durumda şikayetin devam edeceği düşünülebilir belki. Doğrusu bu tür durumlarda karşılıklı vazgeçme olup olmayacağı sorulup zapta geçirilmesidir. Tabi şikayete bağlı olmayan suçlarda şikayetten vazgeçme ile kamu davası düşmez ancak hafifletici sebepler sonuna kadar zorlanabilir belki.
Engin hocam,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Anlattığım olayda mahkeme belli bir süre sonrasına gün vermiş. Şikayet durumunun tek taraflı mı yoksa karşılıklı mı devam ettiğini, kamu davası olup olmadığı ya da devam edip etmediğini nasıl öğrenebiliriz?
Kamu davası olup olmadığı iddianamedeki sevk maddelerinden, şikayet durumunun devaö edip etmediğini bir sonraki celsede duruşma zaptından kısacası dosyanızdan öğrenebilirsiniz.
Iyi akşamlar engin bey ben 1 ay sonra astsubaylik mulakatina girecem sinavini herseyini gectim mulakatini gecersem astsubayim ama kafama takilan bise var geceleri uyuyamiyorum ben bundan 4 yil once bir mahkemeye ciktim hakaret ve basit yaralamadan ama mahkemede karsi taraf sikayetinden vazgecti yanlışlik oldugunu ve benim dikkatsizligim sonucundan arkadasin yanlislikla bicagi elime batirdigini soyledi ve hakim dosyan düşmüştür hatta bicaginida teslim alabilirsin dedi ve sicilime baktirdim.sonra tertemiz bise gorunmuyo bu olayla ilgili sizce bu b3nim.önüme bir engel olarak cikarmi guvenlik ve arşiv arastirmasinda yani memuriyete engelmidir bu durum ?
Mahkeme kararını bulup okuyun beraat verilmişse kafaya takacak bir şey yok demektir.