Tazminat hakkım ile ilgili bilgiye ihtiyacım var
Merhabalar,
5953 sayılı basın iş kanunu kapsamında iş sözleşmesi ile gazetecilik mesleğinde çalışmaktaydım. Ekim 2010 tarihinde kendi isteğimle işveren ile aramızdaki anlaşmazlıklar nedeni ile işten ayrıldım. herhangi bir yazılı bildirim vermedim ve almadım. 15/06/2006 tarihinden bu yana aynı işte çalışmaktaydım bu süre içerisinde herhangi bir ikramiye, yol, yemek, ücretli izin hakkım olmadı. İşveren işten ayrılmama rağmen sigortamı ödüyor ve beni halen işyerinde çalışıyor gösteriyor. bunlarda göz önüne alınarak, nasıl hareket etmem gerekiyor? tazminat hakkımla ilgili bilgi verebilirmisiniz?
Cevap: Tazminat hakkım ile ilgili bilgiye ihtiyacım var
En başta, işverene 1 ay önceden haber vererek ihbar süresine uymanız gerekirdi. Uymadığınızdan iş verenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.
Kendi isteğinizle , işverenin kusurundan kaynaklanmayan ÖZEL sebeplerle işinizden ayrıldığınızdan kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Tamamlamış olduğunuz her bir çalışma yılı için 4 haftalık ücretli izne hak kazanaırsınız. KUllanmadığınız hak kazanmış olduğunuz izin sürelerinin ücretlerinin ödenmesi gerekir.
İkramiye, yol, yemek; sözleşmenizde bunların karşılanacağına dair bir madde yoksa, işverenin bu eklentileri verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Cevap: Tazminat hakkım ile ilgili bilgiye ihtiyacım var
Erdoğan Bey,
İkramiye konusu aramızdaki iş sözleşmesinde yok fakat basın kanunda basın mesleğinde çalışanlarla ilgili maddeler arasında var, bununla ilgili bir hak talebim olabilir mi? Birde Kullanmadığım ücretli izinlerimi nasıl kanıtlayabilirim? İşten ayrılma sebebim özel değil zorlayıcı ve baskıcı davranışlardı bunlar gazetecilik mesleğinde çalışıyor olmama rağmen kendi özel işlerinde çalıştırılmam ve benim mesleğimi yapamama sebebiyet verici olaylardı. bu konuda basın kanunu gazetecinin başka bir işte çalışmasını kesinlikle kabul etmiyor. Bu konuyu bildirirsem herhangi bir yaptırımda bulunulabilir mi bana? delil mi olur suç mu?