Çocuk için fahiş miktarda iştirak nafakası istenmesi
Merhaba,
Eşimden anlaşmalı olarak boşandım.Boşanma kararında, çocuğumun eğitim masraflarına gelirim doğrultusunda katılacağım karar altına alınmıştır.
Çocuğum için ayda 400 TL iştirak nafakası ödüyorum. Eski eşim çocuğumun velayetine sahip ve benim isteğim dışında çocuğumu özel bir anaokuluna gönderiyor. Yıllık masrafı yaklaşık (eğitim+servis+yemek) 25.000 TL. Ben devlet memuru olarak çalışmaktayım ve aylık gelirim 1600 TL. O ise uzman doktor ve aldığı maaş yaklaşık 4000 TL.
Eski eşim mahkemede iştirak nafakasının aylık 800 TL'ye çıkartılması için dava açtı. 400 TL'yi öderken bile zorlanıyorum; 800 TL'yi ödememim imkanı yok. Savunmamda hangi argümanları kullanmalıyım ki; bu dava reddedilsin ve 400 TL ödemeye devam edim.
Saygılar,
Ahmet
Cevap: Çocuk için fahiş miktarda iştirak nafakası istenmesi
Maaşınızı belgeleyerek mahkemeye sunarsınız. Son 2-3 yılın TEFE / TÜFE enflasyon değerlerinide eklersiniz dilekçenize. Mahkemeden istenen miktarın çok yüksek olduğunu, verdiğiniz nafakanın iştirak nafakası olup, eski eşinizinde buna katkıda bulunmasının gerektiğinin göz önünde bulundurularak 1600 TL miktarın çok yüksek olacağını, maaşınıza gelen zam miktarının belli olduğunu, ayrıca bir geliriniz olmadığını belirterek, açıklanan enflasyon oranlarının üzerinde bir nafaka ödeyemeyeceğinizi belirtin.
Bir arkadaşım sizin durumunuza benzer bir durum yaşamakta idi; eski eşi henüz ilkokula bile gitmeyen çocukları için her 6 ayda bir nafaka yükseltme davası açıyordu. Ve her seferinde hakim enflasyon üzerinde ve karşı tarafın istediği miktarlarda yükseltiyordu. Yetmedi birde karşı tarafın vekalet ücretlerini ödüyordu arkadaşım. Sonunda bir dava açarak; nafaka arttırım miktarının belli bir orana yada enflasyona endeksli olmasını talep etti. Mahkeme arkadaşımın isteğini kabul etti ve açıklanan yıllık ÜFE enflasyon oranında arttırım yapmasına karar verdi. Sizde buna benzer bir dava açabilirsiniz.. Davayı bulunduğunuz il'deki bir Aile Mahkemesinde açabilirsiniz.
Geçmiş olsun....
Aydınlatıcı cevaplarınız için teşekkür ederim.
Karşı dava açmak için, açılan mahkemenin sonucunu beklemek zorunda mıyım? Karşı bir dava açarak, iştirak nafakasının 400 TL olarak belirlenmesi ve her sene tüfe oranında arttırılmasını talep edebilir miyim?
Duruşmanın olacağı gün için sınav yapmam gerektiği için o gün için okuldan izin alamıyorum. Savunmamı yazılı versem birşey değişir mi?
Ahmet
Karşı dava değil ayrı bir dava açmak için bekleme zorunluluğunuz yok. Siz davanızı açarsınız. Bu tarafta yürümekte olan davanın sonucunu da daha sonra dosyanıza eklersiniz. Mazeretinizi gerekçesini ortaya koyan yazı ( İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden alacağınız bir yazı gibi) ile mahkemeye sunabilirsiniz. Savunma değil karşlı tarafın beyanına karşılık olarak beyan da bulunacaksınız. Bir nevi durumunuzu anlatan dilekçe gibi düşünün.
Mahkemeye sunacağınız beyanda nafaka arttırım oranlarının enflasyon oranında arttırılması ile olmasını talep ettiğiniz miktarı da belirtebilirsiniz.