Lüks Harcamalara İtiraz Nasıl Yapılır?
Apartman Yönetimi tarafından aidatlara ek olarak 200 TL daha Demirbaş Ücreti adı altında ek para toplanmak istenmektedir. Yönetim, ek para istemek için yetki aldığını söylemektedir.
Demirbaş ücretleri için bana (Kat maliki - evin kendisinde oturuyorum) yazılı bir tebligat yapmadılar ama apartmanın girişindeki ilan panosuna bir yazı asılmış.
Şimdi yapılan harcama kalemleri: Binaya uydu anteni ve güvenlik kamerası yapıldı, varolan apartman ana kapısı çok ses çıkarıyor diye yenisiyle değiştirildi. Bu harcamalar için aidata ek olarak +200 TL daire başına para istiyorlar.
1. Sorum: Bu harcamalar Kat Mülkiyet Kanunun 43. Maddesinde yer alan Çok masraflı ve lüks olanlar sınıfına girer mi?
2. Sorum: Aidatlarımı düzenli olarak ödedim ancak bu harcamaya katılmayabilir miyim?
3. Sorum: Çok masraflı ve lüks olanlar sınıfına giriyorsa Yönetime nasıl bir tebligat ile başvurmam gerekiyor? Örnek bir tebligat var mı? Tebligatı noterden mi, PTT den mi çektirmem gerekiyor?
4. Sorum: Karar defterini bana göstermiyorlar. Ek harcama için kat maliklerinin %80 ninin oyunu almadılarsa durum ne olur?
5. Sorum: Herşey benim aleyhime ise ve ben bu parayı ödemez isem süreç nasıl olur? Apartmanın avukatı bana tebligat çektiği an ödemek zorunda mıyım? Ödemezsem 200 TL için mahkeme masrafı, avukat masrafı, faiz vs ne kadar bir zararım olur?
Cevaplayanlara şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Lüks Harcamalara İtiraz Nasıl Yapılır?
Ek ödentinin konusu ve maddi tutarı, son yapılan genel kurul toplantısında görüşülen işletme projesinde mevcut değilse ve bu kararı sadece yönetim kurulu aldıysa, yok hükmündedir. Yani istenilen paranın hukuki dayanağı yoktur. Bahsettiğiniz harcamanın KMK md.43 dahilinde olduğunu düşünmüyorum. Yönetim kurulunun, karar defterini veya gider belgelerini tek bir kat malikine gösterme zorunluluğu yoktur. Eğer, ek harcama ile ilgili genel kurul kararı olduğunu düşünüyorsanız bunu ödememeniz durumunda öncelikle aylık gecikme faizi eklenir, sonrasında icra takibi başlar. İhtarnamede belirtilecek son ödeme günü de geçirilirse; borcun anaparası + aylık gecikme faizleri + avukatlık ücreti + icra masrafı= Anaparanın en az beş katı para ödemek zorunda kalır ya da hayatta en son yaşamak isteyeceğiniz ve aile bireylerinin gözü önünde eşya haczini izlemek zorunda kalırsınız.
Cevap: Lüks Harcamalara İtiraz Nasıl Yapılır?
Cevabınız için teşekkürler. Daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar var mı?